'Boost je veerkracht’ tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

Op 1 oktober start in Vlaanderen de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid en wordt er ingezet op het belang van veerkracht. Leuven neemt hier voor de tweede keer aan deel. Van 1 tot 10 oktober organiseren stad Leuven en verschillende Leuvense organisaties een gevarieerd aanbod van 24 activiteiten – overwegend gratis – in alle Leuvense buurten om je veerkracht een boost te geven. 

Ons dagelijks leven werd abrupt door het coronavirus op zijn kop gezet. Heel veel mensen werden geconfronteerd met gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Onze mentale veerkracht werd zwaar op de proef gesteld. Eén van de belangrijkste hulpbronnen om deze te boosten, is steun van anderen. Daarom staat ontmoeting en verbinding dit jaar centraal tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid. Het volledige programma van alle activiteiten vind je op  www.leuven.be/samenveerkrachtig.

‘Boost je veerkracht’ in Leuven
Veerkracht is belangrijk om je goed in je vel te (blijven)voelen, ondanks een tegenslag of dip en daar sterker uit te komen. Je kan dit zelf trainen door te praten met anderen, voldoende te bewegen of nieuwe dingen uit te proberen.

Met de tiendaagse serveert de stad Leuven samen met partners een grote portie veerkracht. Op het menu staat een ruim aanbod aan beleven, bewegen, creëren, leren en ontmoeten in elke Leuvense buurt. Naast het boosten van de eigen veerkracht wordt er ook aandacht besteed aan wat je kan doen voor de anderen in je omgeving die het moeilijk hebben. Bovendien kunnen de deelnemers kennis maken met organisaties die zich inzetten voor psychisch welzijn.

“Mentaal welbevinden en een goede geestelijke gezondheid helpen je om te gaan met moeilijkheden die je in je eigen omgeving ervaart, maar natuurlijk ook in de stad en de samenleving rondom je”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “De coronaperiode toont heel duidelijk dat een goede persoonlijke balans de basis is om moeilijke, verdrietige of stressvolle momenten als deze tegemoet te kunnen gaan. Leuven wil een aandachtige en veerkrachtige stad zijn, waar iedereen mee kan en zich veilig en thuis kan voelen, ook in moeilijke tijden. Dit tiendaagse programma rond geestelijke gezondheid draagt hier erg toe bij”, aldus schepen Verlinden.                                         

Melissa Santervas en Kate Lippeveldt van het activiteiten- en ontmoetingscentrum ’t Collectief, zorggroep Sint-Kamillus, zijn twee van de vele initiatiefnemers. “Met Samen Veerkrachtig komen alle organisaties in Groot-Leuven, die werken rond geestelijke gezondheidszorg, naar buiten met een laagdrempelige activiteit. Ons hoofddoel is om de ontmoeting te creëren tussen de Leuvenaar en onze cliënten, bewoners, organisatie… waar iedereen gelijk is. Zo willen we iedereen aanmoedigen om dagelijks een complimentje te geven of te ontvangen. Het is gratis en vraagt enkel wat lef, maar het maakt de kleine en grote struikelblokken van ’t leven dragelijk. Een knikje of knipoog naar de buren, een zwaai van een voorbijganger, elkaar dagdagelijks een beetje (er)kennen, elkaars talenten ontdekken en appreciëren. Mondmaskers en social distance  hoeven dit niet onmogelijk te maken.”

“Veerkracht is dragen en gedragen worden”, vertelt Marleen Jans, directeur Ankerpunt Academie Jeugd- en gezinscoach. “Aan de basis van veerkracht ligt welbevinden. Dit betekent echter niet dat je er alleen voor staat. Veerkracht is ook je kwetsbaar opstellen, hulp vragen op momenten dat het even wat moeilijker gaat. Daarom zetten we in onze Ankerpunt workshop, in samenwerking met Fabota, maximaal in op positieve sociaal–emotionele interactie. Je veilig voelen in de groep. Geaccepteerd worden om wie je bent, met je talenten, maar ook met kleinere kantjes. Samen staan we sterk.”

Spreuken in het straatbeeld
Vorig jaar zag je overal in Vlaanderen spreuken op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Die instant glimlach bij bewoners, bezoekers, leerlingen… wil Samen Veerkrachtig ook in Leuven. Vanaf 1 oktober duiken daarom nieuwe spreuken in het straatbeeld op. Deze kleine pareltjes op onze ramen geven de veerkracht in elk van ons mee zichtbaarheid en ze zorgen voor sensibilisering.

Wie graag zelf zijn of haar raam opfleurt met een spreuk kan inspiratie vinden in de communicatietoolkit ‘spreuken in het straatbeeld’ op www.logogezondplus.be. Op social media worden de beschilderde ramen gedeeld met de #SamenVeerkrachtig.

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Anneleen Peeters projectdeskundige zorg en welzijn, stad Leuven
Melissa Santervas verantwoordelijke ’t Collectief, zorggroep Sint-Kamillus
Kate Lippeveldt campuscoördinator, PVT Salvenbos
Marleen Jans directeur Ankerpunt Academie -Jeugd- en gezinscoach
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Anneleen Peeters projectdeskundige zorg en welzijn, stad Leuven
Melissa Santervas verantwoordelijke ’t Collectief, zorggroep Sint-Kamillus
Kate Lippeveldt campuscoördinator, PVT Salvenbos
Marleen Jans directeur Ankerpunt Academie -Jeugd- en gezinscoach
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven