Bouts in de Bib

Op zaterdag 2 december organiseert de Bib Leuven haar jaarlijkse Feest in de Bib. In de hoofdbib en filialen worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van Dieric Bouts, de Vlaamse Meester uit de 15e eeuw. ‘Bouts in de Bib’ is een dag boordevol workshops, (degustatie)lezingen, een leesclub, muziek en een leuke photobooth.

“De wereld van Dieric Bouts komt op zaterdag 2 december helemaal tot leven in de Bib Leuven. Jong en oud kunnen op uiteenlopende manieren kennismaken met het leven en werk van deze fantastische Leuvense kunstenaar. De Bib nodigt onder andere met een tunnelboek uit om perspectief te beleven. Omringd door boeken kan je volop genieten van het New Horizons Dieric Bouts -festival”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur.

Muzikant Michel Terlinck tovert middeleeuwse populaire muziek uit zijn hommels. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh illustreert tijdens een smakelijke degustatielezing wat er op tafel kwam bij Bouts’ tijdgenoten, en historica Chanelle Delameillieure maakt brandhout van de idee dat vrouwen doetjes waren in de middeleeuwen tijdens haar lezing ‘Wijvenwereld’. Literatuurliefhebbers kunnen daarnaast genieten van de leesclubbijeenkomst rond de historische roman 'Jeanne' van K. J. Chen, over de immer fascinerende Jeanne d’Arc.

Middeleeuwse kinderpret
Ook kinderen komen volop aan hun trekken. Voorlezers nemen hen mee op een imaginaire reis naar de middeleeuwen. Daarnaast knutselen jonge bibbezoekers in de filialen van Wilsele en Kessel-Lo ​ samen met de Pynnockridders middeleeuwse gebruiksvoorwerpen en in Heverlee boutsen ze de bib. Gezinnen, vrienden, kennissen kunnen voor een professionele fotoshoot terecht in een levensgroot fotodecor van Het Laatste Avondmaal van Bouts in de fictie-afdeling van Tweebronnen.

Creatief met perspectief ​
Bouts’ schilderijen blinken uit door hun perspectiefwerking. De Bib Leuven Tweebronnen verrast haar bezoekers met een reuze tunnelboek waar je zelf kan door lopen. De installatie is geïnspireerd door het schilderij ‘De uitverkorenen op weg naar de hemel’ van Dieric Bouts en bevat allerlei opdrachten die de fantasie stimuleren.

Aansluitend bij het reuze tunnelboek presenteert de bib in Tweebronnen een fijne expo over historische tunnelboeken én hedendaagse creaties van de studenten van het SLAC. ​ Kinderen die het voelen kriebelen, leren zelf tunnelboekjes maken. Als een moderne Bouts kunnen volwassenen tenslotte ook zelf met perspectieflijnen aan de slag in de workshop 'Bouts met de tablet'.

Bouts in de Bib | Leuven
De Bib Leuven dompelt je onder in de wereld van Dieric Bouts.
leuven.bibliotheek.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]