Bouwmateriaal te geef

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) renoveert op circulaire wijze drie studio’s in de Fonteinstraat. Met deze circulaire aanpak streven we na om zoveel mogelijk bouwmaterialen te recuperen in de nieuwe studio’s. Materialen zoals tegels, lavabo’s en andere die geen plek krijgen in de vernieuwde studio’s biedt het AGSL gratis aan aan (jeugd)verenigingen. Met deze toepassing van ‘urban mining’ draagt AGSL bij aan Leuvense circulaire strategie.

In de Fonteinstraat in Leuven staat een appartementencomplex uit omstreeks 1970 met 3 studio’s die niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen voldoen. De studio’s zijn toe aan een grondige renovatie. Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL), eigenaar van deze studio’s, zal deze woningen zo duurzaam en circulair mogelijk renoveren. Het renovatieproject kreeg de naam Circu l’air, omdat het gaat om een renovatie op grote hoogte.

Stadsontginning, of in het Engels ‘urban mining’, betekent dat waardevolle materialen uit gebouwen bij de renovatie of afbraak ervan, gerecupereerd worden. Het gaat dan vaak over hout en metaal maar ook tegels, gootstenen en deuren. “Urban mining’ past binnen onze ambitie om van Leuven dé circulaire stad van de toekomst te maken. Een van de belangrijkste pijlers in onze circulaire strategie is dat we de materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hier willen houden en willen hergebruiken. We moeten de stad beschouwen als dé belangrijkste bron aan grondstoffen en materialen. Zo voorkomen we dat we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen”, licht de voorzitter van AGSL Lies Corneillie toe.

Voor alle materialen die we kunnen recupereren, zoeken we nieuwe eigenaars. Hiervoor werkt AGSL samen met de Materialenbank aan de Vaart en Atelier Circuler. Lies Corneillie: “De Materialenbank en Atelier Circuler kregen als eerste de kans om materiaal op te halen uit de studio’s. Maar er zijn nog veel bruikbare materialen over. Het AGSL biedt dit materiaal nu gratis aan en we hopen dat jeugdverenigingen hier hun voordeel mee kunnen doen”.

Een overzicht van het gerecupereerde materiaal is terug te vinden via de website of via de facebookpagina van AG Stadsontwikkeling Leuven.

AGSL ondertekende in 2019 de Green Deal Circulair Bouwen van Vlaanderen Circulair en kon hierdoor de circulaire renovatie van de studio’s als pilootproject inbrengen zowel in de Green Deal als in het internationale Interreg-project Facilitating the circulation of reclaimed building elements. Voor de renovatie van de studio’s werkt AGSL samen met KPW architecten uit Leuven. Ook voor de toekomstige renovatieprojecten zal AGSL principes van circulair bouwen zoveel mogelijk proberen toe te passen. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]