Buurt denkt mee over toekomst van Bellefroid Vijvers

Begin juni organiseert Stad Leuven een interactieve workshop rond de toekomst van het natuurdomein achter de sportschuur in Wilsele. De buurtbewoners, buurtverenigingen en enkele experten kunnen ideeën en suggesties meegeven om de Leuvenaar nog meer van de natuur te laten genieten. In het najaar presenteert de stad de plannen op een infomarkt voor alle geïnteresseerde Leuvenaars.

“De toekomstvisie voor het domein is duidelijk; we willen de recent aangekochte Vijvers van Bellefroid uitbouwen tot een waardevol natuurdomein, met ruimte voor zachte recreatie waar natuurbeleving centraal staat. En dat alles op een boogscheut van de stad”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Gespecialiseerd ontwerpteam
Om die ambitie handen en voeten te geven, laat de stad een plan opmaken door een gespecialiseerd ontwerpteam. Via een wedstrijdprocedure in samenwerking met Vlaamse Bouwmeester selecteerde de stad het ontwerpteam Overlant – NU architecten. Zij zullen een visie ontwikkelen op de verdere natuurontwikkeling, vastleggen welke types van activiteiten en ingrepen er mogelijk zijn en beschrijven hoe de stad het domein verder moet beheren.

Ideeën verzamelen
Vooraleer het ontwerpteam concreet start, nodigen zij buurtbewoners, buurtverenigingen en enkele experten uit om hun ideeën mee te geven. “Aan de zuidelijke vijver zoeken we suggesties voor zachte recreatie en natuurherstel”, verduidelijkt schepen Wadera. “Voor de noordelijke vijver, die altijd zal afgesloten blijven voor bezoekers, zijn we eerder op zoek naar ideeën gericht op het versterken van de natuurwaarden.”

Infomarkt voor alle Leuvenaars
Het ontwerpteam neemt de verzamelde input mee bij de verdere uitwerking van het masterplan. In het najaar krijgen alle Leuvenaars dan een uitnodiging om de plannen te komen bekijken op een infomarkt.  Wie intussen graag verder op de hoogte blijft, kan daarvoor terecht op de  website van de stad.

Doorstart
Daarmee is de stad met het project rond de Vijvers van Bellefroid in een tweede fase terecht gekomen. In 2019 kocht ze het domein van 21ha aan. In 2020 was het klaar om het publiek te ontvangen. Met een wandelpad rond de zuidelijke vijver, een kijkwand aan de noordelijke en een aantal infopanelen, konden Leuvenaars alvast genieten van de rust en de natuur.  “Nu willen we onder meer nog bekijken hoe we de mensen dichter bij het water kunnen brengen, bijvoorbeeld door middel van vlonderpaden, en hoe we aan oeverherstel kunnen doen. Ik ben benieuwd naar de ideeën van de genodigden aan de workshop van volgende week. Zij kennen dit natuurdomein door en door. Zij weten wat dit domein de Leuvenaars te bieden heeft”, besluit schepen Wadera.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be