Buurtriksja van Wijgmaal zoevend in gebruik genomen

Buurtbewoners, personeel en bewoners van het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek voelen opnieuw de wind in de haren dankzij hun Kom op voor je wijk-project, de ‘buurtriksja’. Op woensdag 3 april huldigden de buurt en het woonzorgcentrum de riksja feestelijk in. Ook schepen van wijkwerking Bieke Verlinden maakte een proefritje met enkele bewoners.

Hoe stimuleer je meer ontmoeting tussen buurtbewoners, ouderen en personeel van het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek én verbeter je de mobiliteit van minder mobiele bewoners? De buurt en het woonzorgcentrum staken de koppen bij elkaar en samen kwamen ze met een creatief antwoord: een buurtriksja.

Via een projectaanvraag  bij Kom op voor je wijk, het project waarmee de stad ideeën van Leuvenaars ondersteunt, kwam er het nodige budget om een driewieler met elektrische ondersteuning aan te kopen. De eerste Wijgmaalse buurtriksja is zo een feit.

“Dit Kom op voor je wijk-project toont hoe inclusief en verbindend wijkwerking kan zijn. Deze buurtriksja zal het contact tussen buurtbewoners en bewoners van het woonzorgcentrum stimuleren”, vertelt schepen Bieke Verlinden. “Tijdens een leuke babbel op de fiets kan je aan elkaar je verhaal kwijt. Daarnaast is het voor de bewoners van het woonzorgcentrum een stimulerende ervaring om nog eens de wind in de haren te voelen, en geprikkeld te worden door indrukken en zichten die ze opdoen tijdens de rit. Dat soort indrukken verdwijnen immers vaak bij het ouder worden.”

“Het is onze bedoeling dat de bewoners van het woonzorgcentrum in de riksja worden rondgereden door mensen uit de buurt”, vertellen de buurtbewoners en het personeel van Wijgmaalbroek die samen het initiatief voor de riksja namen. “Zo leren ze elkaar wat beter kennen en stimuleren we meer ontmoeting tussen beide werelden. In een tweede fase willen we de riksja ook ter beschikking stellen aan organisaties of families met een minder mobiel familielid uit Wijgmaal. Ze zouden de riksja dan kunnen ontlenen om samen een verplaatsing te doen of gewoon een plezant ritje samen te maken.”

Riksja-fietsers gezocht
De fiets zal worden beheerd door het woonzorgcentrum, en buurtbewoners zullen in een vrijwilligerspool de rondritten organiseren. Om het project nog meer kansen tot slagen te geven, zoeken de initiatiefnemers nog extra ‘piloten’. Wie interesse heeft om af en toe een ritje te maken met de riksja kan dit laten weten via: riksjawijgmaal@gmail.com.

 

 

 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Gebiedsgerichte werking stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Gebiedsgerichte werking stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven