Carte blanche voor jonge kunstenaars in Stelplaats

Stelplaats,  de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn in Leuven, biedt vanaf vrijdag 5 maart haar garagepoorten aan als blanco canvas voor jonge Leuvense kunstenaars. Elke twee weken vindt er een nieuwe expo plaats op het binnenplein van Stelplaats onder de naam “Stel Tentoon”. Een groepje creatieve jongeren zal zich uitleven en toeschouwers zijn welkom om doorlopend tijdens de hele week tussen 10 en 20 uur een kijkje te komen nemen.

Stelplaats biedt heel het voorjaar de ramen van haar vijf garagepoorten aan tijdens de expo ‘Stel Tentoon’. De garagepoorten worden een blanco canvas voor kleine en grote kunstenaars. Kunstenares Aurelie Bayad bijt op 5 maart de spits af. Aurelie is al gekend bij Stelplaats dankzij haar residentie bij Broeiplaats afgelopen zomer, het creatieve luik van Stelplaats dat kansen biedt aan jonge kunstenaars. Andere deelnemers zijn Elfride Heylen, Elise Den Hond en Club Efemeer.

Kunst in een moeilijke periode
Zowel voor de jongeren als voor Stelplaats zelf was het een woelige periode waarin gezocht werd naar manieren om jongeren toch nog de kans te geven zich creatief te uiten. De grote ramen van de garagepoorten worden een reflectie van de jongeren en hun leefwereld vandaag. “De expo’s zijn een ideale uitlaatklep voor hun creativiteit. Zo bieden ze de kans om via verschillende kunstvormen hun gevoelens en gedachten naar buiten te brengen en te tonen aan het publiek. De bedoeling was om een aantrekkelijk aanbod te creëren volgens alle geldende maatregelen en dat is gelukt”, zegt een trotse schepen van jeugd Dirk Vansina.

Tweewekelijkse uitstap
Elke twee weken zal een andere jonge kunstenaar zich kunnen uitleven en zijn of haar werk tentoonstellen tijdens een expo. “Op die manier blijft het vernieuwend en interessant voor de toeschouwers en biedt Stelplaats meerdere jongeren de kans zich creatief te uiten”, vult Dirk Vansina aan. De eerste expo start op vrijdag 5 maart 2021 en is doorlopend te bezoeken tussen 10 en 20 uur. Elke expo duurt 10 dagen met een pauze van 4 dagen voor afbraak- en opbouwwerken.

Concrete data:

  • Expo 1: 5 – 14 maart
  • Expo 2: 19 – 28 maart
  • Expo 3: 2 – 11 april
  • Expo 4: 16 – 25 april

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Laura Gielis projectcoördinator Stelplaats
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Laura Gielis projectcoördinator Stelplaats
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven