Corona houdt boekenacties voor Leuvense kinderen niet tegen

Boeken, taal en de bibliotheek zijn nog altijd niet voor elk kind even toegankelijk. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen van bij het begin kunnen opgroeien tussen mooie boeken zet de stad Leuven zich met verschillende socio-culturele en commerciële partners in voor hartverwarmende boekenprojecten. Als Boekstart-gemeente schenkt de stad sinds 2019 een boekenpakket aan elke Leuvense baby en peuter. En voor de vierde keer op rij ondersteunt de stad ook de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’. Door de coronacrisis liepen beide boekenacties dit jaar vertraging op. Maar de stad en haar partners zijn helemaal klaar om die achterstand nu in te halen.

De herstart van Boekstart
Als Boekstart-gemeente schenkt de stad Leuven sinds 2019 twee boekenpakketten aan elk Leuvens kind, één voor baby’s en één voor peuters. Zo wil de stad ervoor zorgen dat alle Leuvense kinderen het plezier van lezen kunnen ontdekken. “Lezen helpt kinderen hun taal- en rekenvaardigheid ontwikkelen, het prikkelt hun fantasie en ze leven zich in allerlei nieuwe personages en avonturen in”, zegt schepen Bieke Verlinden. Door de komst van het coronavirus bleef het piepjonge publiek noodgedwongen wat langer op zijn leeshonger zitten. Maar inmiddels ging de verdeling van de boekenpakketten opnieuw van start.

Normaal ontvangen gezinnen hun babypakket in het consultatiebureau van Kind en Gezin bij de raadpleging op 6 maanden. Zolang die raadpleging vanwege het coronavirus niet kan doorgaan, krijgen ouders hun pakketje wat vroeger of later mee, hetzij bij de afspraak op 4 weken, hetzij bij de eerstvolgende afspraak die wel doorgaat.

Omdat ook de raadpleging op 15 maanden voorlopig niet kan plaatsvinden, krijgen ouders hun bon voor het peuterpakket voorlopig niet via het consultatiebureau van Kind en Gezin, maar wel via mail. In ruil voor hun strikt persoonlijke bon en op vertoon van het boekje van Kind en Gezin ontvangen ze hun peuterpakket in het bibliotheekfiliaal in hun buurt.

“Sinds 3 juni gelden in de vernieuwde Bibliotheek Tweebronnen en ook in de andere filialen van de Bib Leuven opnieuw de gewone openingsuren. Op die eerste dag werd bij de heropening om 12 uur al meteen het eerste peuterboekenpakketje opgepikt!”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Geef een prentenboek cadeau
Ook de leesbevorderingsactie ‘Geef een prentenboek cadeau’ liep door corona twee maanden vertraging op. Maar op 12 juni is het eindelijk zover. Al voor het vierde jaar op rij schaart de Leuvense boekhandel De Kleine Johannes zich achter de missie om elk kind in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Net als meer dan 1.000 deelnemende kinderboekhandels in het Nederlandse taalgebied biedt de winkel je een prentenboekklassieker aan tegen een kleine prijs.

Voor slechts 2,5 euro doe je dit jaar de klassieker ‘Woeste Willem’ door Ingrid en Dieter Schubert cadeau aan jezelf. Maar ook aan een ander gezin, want net als de vorige jaren gaat de Leuvense boekhandel een stapje verder met de prentenboekactie. Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Wij gingen ervan uit dat zelfs aan 2,5 euro een kwetsbaar gezin drempels zou ervaren om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom startten we vier jaar geleden een actie waarbij iedereen die het prentenboek voor zichzelf kocht in De Kleine Johannes, tegelijk ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. We deden beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven. Zij duidden elf partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven. Via die organisaties verdelen we op het einde van de actie de geschonken boeken over de kinderen.”

Ondertussen heeft deze visie anderen geïnspireerd en zijn er ook in Nederland al heel wat boekhandels die samenwerken met gelijksoortige organisaties. De Nederlandse organisatie van de prentenboekactie verlegde zelfs het accent en veranderde na het eerste jaar haar slagzin ‘Geef mij maar een prentenboek’ in ‘Geef een prentenboek cadeau’.

Woeste Willem
Woeste Willem’, het actieboek van dit jaar, is een ode aan de vriendschap. Hopelijk inspireert de geest van het boek tal van Leuvenaars tot het schenken van een boekencadeau. De kinderen van gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking en kinderopvang), Koala (gezinswerking Casablanca en Sint-Maartensdal), kinderwerkingen Kettekeet, Ketteland, Kettebende en Casablanca (stad Leuven) en Domo vzw (gezinswerking aan huis) staan alvast gezellige (voor)leesmomenten te wachten. De overblijvende boeken worden via Kirikou verdeeld.

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kim Crabeels projectdeskundige cultuuraanbod voor peuters en kleuters, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kim Crabeels projectdeskundige cultuuraanbod voor peuters en kleuters, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven