Corona in Leuven: stand van zaken 1 april 2020

 

Even apart, altijd samen

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus af te remmen, hebben op korte tijd veel veranderd. “We maken een moeilijke periode door”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Maar Leuven heeft zich ook nu, tijdens deze ongeziene crisis, van haar warmste kant laten zien. Het is ongelooflijk hoeveel Leuvenaars, verenigingen en ondernemers initiatieven opzetten om elkaar te helpen, en hoe vindingrijk mensen zijn om elkaar toch figuurlijk dichtbij te houden.”

Je opa in het woonzorgcentrum even zien door aan het raam te gaan zwaaien, de duizenden beren die mensen achter hun raam geplaatst hebben om gezinswandelingen wat aangenamer te maken, videochatten met vrienden en familie… “Het zijn allemaal voorbeelden van hoe we even apart moeten blijven, en toch samen kunnen zijn”, zegt burgemeester Ridouani. 

“Met z’n allen de maatregelen opvolgen en volhouden is ontzettend belangrijk nu”, zegt burgmeester Ridouani. Dichtbij familie, buren en vrienden blijven en oog hebben voor elkaar, ook al is het vanop afstand, betekent heel veel vandaag. Om elkaar te inspireren, en te motiveren om de moed er in te houden, lanceert Stad Leuven het initiatief ‘Even apart, Altijd samen’. 
Op welke manier hou jij contact met je familie, vrienden, buren, collega’s…? Hoe blijven jullie, ondanks de fysieke afstand, toch voor elkaar zorgen? Deel deze momenten, jullie verhalen en initiatieven op sociale media met #Leuvenseverhalen, online via www.leuven.be/leuvenseverhalen of mail ze naar leuvenseverhalen@leuven.be, zodat we de mooie verhalen ook kunnen delen via stadskanalen, zoals LVN en de sociale media. “Door samen te werken en voor elkaar te zorgen, kunnen we dit aan.”

Vandaag en morgen krijgen de Leuvenaars een affiche in de bus, met de slogan ‘Even apart, altijd samen’. Inwoners kunnen die affiche aan het raam hangen, om elkaar een hart onder de riem te steken.


Parkeercontroles opgeschort tot 19 april

De stad besliste een week geleden om niet langer parkeerwachters uit te sturen om te controleren op betalend parkeren en in de blauwe zones. De tijdelijke maatregel wordt verlengd tot 19 april, net zoals de federale maatregelen om het corona-virus af te remmen. 


Leuven Helpt: laptops, smartphones en tablets gezocht 

Leuven Helpt is nog steeds op zoek naar laptops, tablets en smartphones voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen. Ziekenhuispatiënten of rusthuisbewoners die in isolatie zitten, hebben niet altijd de nodige middelen om in contact te kunnen blijven met familie en vrienden. Ook kinderen en jongeren hebben niet altijd het juiste materiaal om thuis via online kanalen les te volgen. “We hebben al een 50-tal laptops en tablets mogen ontvangen”, zegt Ridouani. “Maar we zoeken er dus nog heel wat.” Bedrijven die meerdere onderbenutte of ongebruikte laptops doneren, kunnen veel betekenen, omdat op die manier verschillende kwetsbare leerlingen sneller geholpen kunnen worden. 

Inwoners of bedrijven die ICT-materiaal willen doneren, kunnen terecht op www.leuven.be/leuvenhelpt, via mail op leuven.helpt@leuven.be of in basisschool De Ark (Martelarenlaan 313, 3010 Kessel-Lo), waar je elke dag van 9u tot 17u ICT-materiaal kan inleveren. De stad zal samen met de scholen de ingezamelde toestellen gebruiksklaar maken en verdelen aan wie het nodig heeft. 


Leuven Helpt: al meer dan 2.000 vrijwilligers

Leuvenaars blijven zich aanbieden als vrijwilliger op Leuven Helpt. Sinds vrijdag zijn er 371 nieuwe mensen die zich aangeboden hebben om te helpen. In totaal zijn er nu 2.026 vrijwilligers. “Het is fantastisch om te zien hoe hulpvaardig de Leuvenaars zijn”, zegt burgemeester Ridouani. “In de komende periode is het heel belangrijk dat we oog blijven hebben voor iedereen die in deze uitzonderlijke omstandigheden in een moeilijke situatie zit, en extra ondersteuning of hulp nodig heeft.”


Leuven Helpt: 6.000 mondmaskers gestikt in samenwerking met MAAKbar

Leuven heeft meer dan 500 vrijwilligers die hun hulp aanboden via Leuven Helpt, ingeschakeld om zelf mondmaskers te maken. De stad kocht de stoffen en ander materiaal aan, de vrijwilligers naaien de maskers volgens de instructies van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, onder begeleiding van MAAKbar. 

Op dit moment zijn er al bijna 6.000 mondmaskers gestikt door de vrijwilligers. Medewerkers van de stad verdelen de mondmaskers aan zorgverleners die aan huis komen, zoals zorg-assistenten, thuisverplegers en vroedvrouwen. Alle prioritaire zorgorganisaties hebben ondertussen mondmaskers gekregen. De komende dagen zullen er nog  duizenden mondmaskers gestikt en verdeeld worden aan mensen die omwille van hun job in contact komen met anderen. Voorlopig is voldoende stof om 12.000 maskers te maken. 

Naast zelfgemaakte mondmaskers, is er nog steeds vraag naar professionele maskers (FFP2, FFP3, chirurgische maskers en gelaatsmaskers in plexiglas). Ook de voorraad medische handschoenen neemt af. Inwoners of bedrijven die professionele mondmaskers of medische handschoenen (type lange manchet) hebben, kunnen hun voorraad binnenbrengen bij de stad:

  • In het stadskantoor tijdens de openingsuren. In het weekend en buiten de openingsuren kan het ook, na een telefoontje 016 27 27 72.
  • Aan het onthaal in de ontvangsthal van campus Gasthuisberg, elke dag van 14 tot 20 uur.
  • Sporthal Rijschoolstraat, Sporthal Kessel-Lo, Sporthal Ymeria, Sporthal Heverlee, van  maandag tot en met vrijdag van 8 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.


Leuven Helpt: plexiglas schermen

De stadsmedewerkers blijven plexiglas schermen maken voor zorgverleners zoals huisartsen en winkeliers zoals bakkers en krantenwinkels, zodat ze hun werk op een veilige manier kunnen doen. Handelaars of zorgverleners die zo’n plexischerm kunnen gebruiken, mogen contact opnemen met Leuven Helpt via 016 27 27 72 of leuven.helpt@leuven.be

Leuvenaars mogen bellen (016 27 27 72), het formulier op www.leuven.be/leuvenhelpt invullen of mailen (leuven.helpt@leuven.be) als ze ergens hulp bij nodig hebben, of iemand kennen die hulp nodig heeft: boodschappen doen, naar de apotheek gaan, een telefoontje… 

Het call center van de stad Leuven blijft bereikbaar voor vragen over de maatregelen of voor vragen om hulp. Het call center is elke dag, ook in het weekend en op feestdagen, bereikbaar van 8 tot 20 uur via 016 27 27 72 en corona@leuven.be.


Leuven annuleert sportevenementen in mei

Stad Leuven annuleert enkele sportevenementen, (deels) georganiseerd door de sportdienst. Voor schepen van sport Johan Geleyns komen veiligheid en duidelijkheid op de eerste plaats: “Als stad kiezen we ervoor om onze eigen initiatieven slechts te laten doorgaan als we een goede organisatie en voldoende veiligheid kunnen garanderen. Omdat de lopende maatregelen niet van de ene dag op de andere zullen worden opgeheven kiezen we er nu al voor om in mei alles uit te stellen wat we zelf organiseren. De activiteiten die door de sportclubs zelf georganiseerd worden zijn alvast tot en met eind april geannuleerd totdat er nieuwe richtlijnen zijn van de hogere overheid. Wel zien we nu al dat veel sportbonden hun activiteiten reeds gestaakt hebben tot het einde van het lopende seizoen. Dat is goed, want veiligheid primeert voor ons allemaal.”

Concreet gaat het om volgende sportevenementen:

  • De triatlon van 17 mei, georganiseerd door de sportdienst en de triatlon- en duatlonclub Leuven
  • Het slotmoment van Moving Neighbours op 19 mei, georganiseerd door de UCLL in het kader van het project Leuven, vitale stad
  • Gezinsevenement Move It op 20 mei, georganiseerd door de kinderwerkingen van de stad en buurtsport
  • Het voetbaltoernooi van Leuvense hulpverleningsorganisaties op 20 mei, georganiseerd door buurtsport
  • De golfinitiatie voor 55-plussers op 26 mei
Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven