Corona in Leuven: stand van zaken 1 mei 2020

Nieuwe fase in coronamaatregelen vanaf 4 mei

Op maandag 4 mei start een nieuwe fase in de geleidelijke afbouw van de maatregelen om het coronavirus in te dijken. “De komende weken zullen een uitdaging zijn voor ons allemaal. Maar het is belangrijk dat we samen volhouden en de regels nauw blijven opvolgen om een tweede golf aan besmettingen te voorkomen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Wat verandert er vanaf 4 mei?

Vanaf 4 mei zijn mondmaskers of een andere neus-mondbedekking verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar op het openbaar vervoer. Ook aan de bushalte, in het stationsgebouw en aan de treinperrons is het verplicht om een masker te dragen. Mondmaskers worden sterk aangeraden op alle openbare plekken waar een veilige afstand - van 1,5 meter - niet kan worden gegarandeerd. Voor alle duidelijkheid: een mondmasker alleen volstaat niet ter bescherming. Voldoende afstand houden en de handen regelmatig wassen blijven belangrijk, ook wanneer je een masker draagt.

Stoffen- en naaiwinkels mogen op 4 mei opnieuw openen, zodat mensen materiaal kunnen kopen om zelf mondmaskers te maken. Ook in deze winkels moet je steeds 1,5 meter afstand houden.

De niet-dringende medische zorg bij de huisarts en in het ziekenhuis bijvoorbeeld wordt stilaan weer opgestart.

Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden. Je mag wel boodschappen doen, naar het werk of naar de dokter gaan. De overheid vraagt om deze verplaatsingen zoveel mogelijk te voet of met eigen fiets of auto te doen en piekuren te vermijden.

Sporten en bewegen

Wandelen, fietsen en lopen mag vanaf maandag met twee andere personen, naast de mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont. Deze twee personen dienen wel steeds dezelfde te zijn. Je mag ook andere sporten beoefenen, op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en je afstand kan houden. Georganiseerde  sportactiviteiten, -evenementen en -kampen zijn nog steeds niet toegestaan.

De sportaccommodaties van de stad blijven dicht. Ook de stedelijke speelterreinen en sportinstallaties, waaronder de skateterreinen, beweegbanken, pingpongtafels en fit-o-meter, op het openbaar domein blijven afgesloten.  

Geen evenementen tot en met 7 juni

Pas ten vroegste vanaf 8 juni ziet de nationale veiligheidsraad een mogelijkheid om evenementen en activiteiten in openlucht te laten plaatsvinden. Het stadsbestuur heeft daarom alle evenementen op het openbaar domein tot en met 7 juni afgelast. Ook de kermissen van Heverlee en Wijgmaal die normaal plaatsvinden in mei, kunnen dus niet doorgaan. Al zeker tot en met 7 juni kunnen er geen  stadslokalen gehuurd worden.

Massa-evenementen had de federale overheid al eerder verboden tot en met 31 augustus. De nationale veiligheidscel werkt aan een verduidelijking over evenementen en activiteiten. “We wachten  duidelijke richtlijnen af over wat eventueel kan worden toegelaten en wat niet”, zegt Ridouani. “We hopen dat die er snel komen.”

Stad helpt bij de geleidelijke heropstart van de verschillende sectoren

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen in de geleidelijke afbouw van de maatregelen en de heropstart van verschillende sectoren. De stad bezorgt vanaf volgende week een herbruikbaar mondmasker aan alle Leuvenaars ouder dan 12 jaar. Kinderen van 6 tot 12 mogen vanaf half mei een aangepast model in de brievenbus verwachten. Ook voor de handelaars voorziet de stad, samen met Centrummanagement vzw en Liefst Leuven vzw, beschermingsmateriaal zoals onder andere mondmaskers via een groepsaankoop.

Leuvenaars blijven solidair om de vele sectoren te ondersteunen. De stad zet alvast de goede samenwerking met MAAKbar en vrijwilligers verder om aan zoveel mogelijk noden tegemoet te komen, bijvoorbeeld van mensen die in Leuven werken maar er niet wonen, voor de scholen die vanaf 15 mei gedeeltelijk de deuren openen, voor de sector kinderopvang ... Extra vrijwilligers om voor hen mondmaskers te maken zijn nog steeds welkom. Je kan je daarvoor aanmelden via www.leuven.be/leuvenhelpt.

Limburgse boer schenkt twee ton asperges aan Leuvense zorgsector

Het zorgpersoneel van de twee Leuvense ziekenhuizen, elf woonzorgcentra, de triagepost huisartsen en het  schakelzorgcentrum wacht vandaag een verrassing. Aspergeboer Luc Lavrijsen, van Aspergehoeve Lavrijsen, schenkt twee ton asperges, goed voor 4.000 pakjes van 500 gram, om hen te bedanken.

Aspergehoeve Lavrijsen is een familiaal bedrijf dat al 27 jaar gepassioneerd asperges teelt. Het is volop aspergeseizoen. Bij het begin van de coronacrisis zaten de aspergetelers met de handen in het haar. Het ‘witte goud’ was bijna klaar om geoogst te worden, maar door de coronacrisis waren er geen werknemers om ze te steken. En zelfs als de oogst geslaagd was, waren er geen restaurants open om de asperges aan te verkopen.  Daarom richt Aspergehoeve Lavrijsen zich momenteel vooral op online bestellingen via hun webshop.

“Op de Dag van de Arbeid willen we het zorgpersoneel bedanken. Het zijn super verse asperges uit de korte keten waar landbouwers zich voor dubbel plooien. We willen graag een geste doen naar het personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra die zich momenteel ook dubbel plooien en hen zo een hart onder de riem steken”, vertelt Luc Lavrijsen.

“Ik waardeer dit initiatief van de aspergeboer heel erg”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Elke bedanking aan zorgverleners wordt heel erg geapprecieerd. De stad helpt dan ook graag. Een team stadsmedewerkers pakt op 1 mei de asperges in per portie, en brengt de pakjes dan naar de zorginstellingen.“

V-Dag op andere manier herdacht

De jaarlijkse herdenking van V-dag, de dag waarop België bevrijd werd van de nazi’s op het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd eerder al geannuleerd. Op zaterdag 9 mei stonden, zoals elk jaar, enkele plechtigheden gepland.

Omwille van de coronacrisis kunnen de plechtigheden niet doorgaan. Op vrijdag 8 mei wordt wel een bloemenkrans van de stad en de vaderlandslievende verenigingen gelegd aan het Vredesmonument op het Martelarenplein. Tussen 19.45 en 20.00 uur zullen de klokken van de Sint-Pieterskerk ter herdenking luiden. Om 20.00 uur speelt beiaardier Luc Rombouts een vredesconcert op de beiaard van de universiteitsbibliotheek. Dat concert is te volgen via de livestream: https://www.youtube.com/user/zingendbrons.

 

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven