Corona in Leuven: stand van zaken 10 april 2020

 

Leuvenaars blijven maatregelen nauw opvolgen: bedankt!
Het was de voorbije dagen mooi lenteweer, waardoor veel mensen het voelden kriebelen om naar buiten te gaan en te genieten van de zon. En toch blijven de Leuvenaars de maatregelen om het coronavirus te bestrijden heel goed opvolgen. Ook de politie die toeziet op de naleving van de maatregelen, reageert tevreden op het feit dat Leuvenaars thuis blijven of buiten in beweging zijn,  met de nodige afstand.

“Ik wil iedereen daarvoor bedanken, want het vraagt veel van mensen om je vrijheid zo te moeten inperken”, zegt burgemeester Ridouani. “We moeten nu volhouden, iedereen samen. Hoe beter we dat doen, hoe sneller we het coronavirus kunnen indijken.”

Al 360 zaken op webshoppeninleuven.be
Een tiental dagen geleden startte stad Leuven in samenwerking met handelsorganisatie Liefst Leuven het initiatief webshoppeninLeuven.be, om de lokale handelaars te ondersteunen. Op dit platform vind je het online aanbod van Leuvense winkels en horecazaken. Ondertussen doen al 360 zaken mee. Bijna 17.000 mensen surften al naar het online winkelplatform.

Schepen van handel Johan Geleyns is tevreden met het succes van het online platform: “In tijden zoals nu is het extra belangrijk om Leuven als winkelstad te promoten. Ik ben ook blij dat deze samenwerking met Liefst Leuven zo snel is opgestart en dat er zo snel positieve resultaten zijn. Dat betekent dat Leuvenaars ook in coronatijden graag lokaal kopen en dat ze hun favoriete handelszaken zeker niet vergeten zijn.”

Ook via de website www.steunmee.be kunnen Leuvenaars hun favoriete koffiebar, kledingzaak, restaurant, hotel, boekenwinkel… steunen, door een tegoedbon te kopen om later mee te winkelen.

Leuven Helpt: bijna 400 laptops en tablets ingezameld, maar nog veel nodig
Leuven Helpt is nog steeds op zoek naar laptops, tablets en smartphones voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen. Kinderen en jongeren hebben niet altijd het juiste materiaal om thuis via online kanalen les te volgen. Ook ziekenhuispatiënten of rusthuisbewoners die in isolatie zitten, hebben niet altijd de nodige middelen om in contact te kunnen blijven met familie en vrienden.

Op dit moment hebben al een twintigtal bedrijven en Leuvenaars samen bijna 400 laptops en tablets binnengebracht. De stad maakt samen met de scholen de ingezamelde toestellen gebruiksklaar en verdeelt ze aan wie het nodig heeft.  

Uit een rondvraag bij de scholen blijkt dat er nog minstens 100 laptops nodig zijn. Inwoners of bedrijven die ICT-materiaal willen doneren, kunnen terecht op www.leuven.be/leuvenhelpt , via mail op leuven.helpt@leuven.be , telefonisch via 016 27 27 72 of in basisschool De Ark (Martelarenlaan 313, 3010 Kessel-Lo), waar je elke dag van 10 tot 16 uur ICT-materiaal kan inleveren, behalve in het weekend en op feestdagen. Leuven Helpt moedigt zeker bedrijven aan om meerdere onderbenutte of ongebruikte laptops te schenken, omdat op die manier verschillende kwetsbare leerlingen sneller geholpen kunnen worden.

Leuven Helpt: 10.000 zelfgemaakte mondmakers
Leuven heeft meer dan 500 vrijwilligers die hun hulp aanboden via Leuven Helpt, ingeschakeld om zelf mondmaskers te maken. De stad kocht de stoffen en ander materiaal aan, de vrijwilligers naaien de maskers volgens de instructies van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, onder begeleiding van MAAKbar. De naaipakketjes worden verdeeld door 110 vrijwillige fietskoeriers.

Op dit moment zijn er al bijna 10.000 mondmaskers gestikt door de vrijwilligers. Medewerkers van de stad verdelen de mondmaskers aan zorgverleners die aan huis komen, zoals zorg-assistenten, thuisverplegers en vroedvrouwen. De stad verdeelde al stof om 17.000 maskers te maken.

UiT in Leuven geeft tips voor BiNNeN in Leuven
Nu alle activiteiten, van sport over cultuur tot jeugdkampjes, zijn afgelast omwille van de maatregelen, hebben heel wat Leuvense organisaties en stadsdiensten een online aanbod uitgewerkt. De stad bundelt alle initiatieven op haar vrijetijdsagenda UiT in Leuven: www.uitinleuven.be. Het aanbod groeit elke dag, van online yoga, over digitale cursussen poetry slam tot Leuvense bierverhalen verkennen op Google Maps…

Wie zelf een online aanbod heeft, kan dat gratis ingeven in de agenda via www.uitdatabank.be. Met een mailtje aan uitinleuven@leuven.be zorgt dat je activiteit snel online verschijnt.

Ook KabaaL, het kinderlabel van de stad, bundelt het Leuvense online aanbod voor kids: overzichtelijk op één plek en op maat van de kinderen zelf. Op de website www.kabaalleuven.be staan talloze mogelijkheden voor kinderen: ochtendtoneeltjes, het speelpleindansje en een gevarieerd aanbod van spelletjes. Ook kinderen die zoeken naar een sportieve of culturele uitdaging, komen aan hun trekken. KabaaL verzamelde het online kinderaanbod van de sportdienst, buurtsport, de jeugddienst, de Bib, 30CC, de dienst cultuur en de buurtwerkingen.

Herdenking V-dag op 9 mei geannuleerd
De jaarlijkse herdenking van V-dag, de dag waarop België bevrijd werd van de nazi’s op het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt geannuleerd. Op zaterdag 9 mei stonden, zoals elk jaar, enkele plechtigheden gepland aan het Vredesmonument op het Martelarenplein en aan de Vrijheidsboom op het Margarethaplein. Omwille van de coronacrisis, kunnen de plechtigheden niet doorgaan. Op beide locaties zal wel een bloemenkrans gelegd worden.

Stad Leuven verdeelt overschot paaschocolade van HEMA aan kwetsbare Leuvense gezinnen
Ook het paasfeest dit weekend zal er voor vele gezinnen anders uitzien.  Paaseieren rapen bij oma en opa mag dit jaar écht niet, daar laat het Crisiscentrum geen twijfel over bestaan. Vele winkels hebben nog een grote stock aan paaschocolade. Stad Leuven ging daarom graag in op het aanbod van HEMA om hun overschot gratis uit te delen. Zo kunnen we  alle Leuvenaars de kans geven om een paasfeest mét chocolade te vieren.

Medewerkers van de stad  Leuven bezorgden vandaag enkele honderden zakjes en dozen paaschocolade aan verschillende Leuvense organisaties die werken met kwetsbare gezinnen, zoals de buurtwerkingen, organisaties voor bijzondere jeugdzorg, Poverello en het vluchtelingenhuis van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Ook bij Kirikou, de materialenbank van de stad, worden de paaseitjes volgende week meegegeven via de pakketten voor de gezinnen.

 

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven