Corona in Leuven: stand van zaken 16 april 2020

 

Verlenging maatregelen en gerichte controles op verplaatsingen
De Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen tegen het coronavirus gisteren verlengd. Nog minstens tot en met zondag 3 mei geldt de basisregel: blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen. Verlaat je je woning om boodschappen te doen, een wandeling te maken of te gaan werken, volg dan altijd de richtlijnen rond social distancing, en houd minstens anderhalve meter afstand.

Duidelijke communicatie, positieve sensibilisering en handhaving met gezond verstand op het terrein werpen hun vruchten af. “De Leuvenaars houden zich goed aan de regels”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ik wil iedereen hiervoor bedanken. We beseffen dat het veel vraagt om je vrijheid zo te moeten inperken. Toch is het nu ontzettend belangrijk om vol te houden, iedereen samen, voor onze eigen gezondheid en die van anderen, en om de ziekenhuizen niet te overbelasten”, zegt Ridouani.

Toch neemt de drukte duidelijk toe, zeker op zonnige dagen zoals vandaag. “Als iedereen naar dezelfde plaatsen trekt om van de zon te genieten, is afstand houden niet mogelijk”, zegt Nicolas Del Piero, woordvoerder van Politie Leuven. “Daarom zal de politie in de komende dagen en weken blijven toezien op het naleven van de maatregelen, bijvoorbeeld met extra controles op niet-essentiële verplaatsingen. Er gaat ook bijzondere aandacht naar de supermarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken waar de afstandsregels blijven gelden.”

Ook de stedelijke buurt- en jongerenwerkers en gemeenschapswachten spreken zoveel mogelijk mensen aan, om hen te informeren. “We merken dat die aanpak werkt. Als je goed uitlegt waarom iets niet mag, begrijpen de mensen dat en houden ze zich goed aan de maatregelen”, zegt Ridouani.

Evenementen
De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 15 april om alle massa-evenementen tot 31 augustus te schrappen. Van zodra er een duidelijke definiëring is van massa-evenementen en heldere richtlijnen i.v.m. de andere evenementen, neemt de stad, in overleg met de sector, de respectievelijke organisatoren en de politie, beslissingen over de evenementen en activiteiten in de zomer. ‘‘Samen met heel veel organisatoren en Leuvenaars keek ik uit naar deze zomer. Corona dreigt nu roet in het eten te gooien. Het is belangrijk dat we niet overhaast beslissen, maar de gezondheid van onze bewoners blijft wel prioriteit nummer een’, zegt schepen Vandevoort.

Opening tuincentra en doe-het-zelfzaken
Vanaf zaterdag 18 april mogen tuincentra en doe-het-zelfzaken opnieuw de deuren openen. Voorwaarde is wel dat de regels rond social distancing strikt worden nageleefd. Net als in de supermarkten wordt het aantal bezoekers beperkt en moeten klanten minstens anderhalve meter afstand houden.

“We hopen dat deze versoepeling van de maatregelen geen stormloop naar deze winkels teweeg zal brengen”, zegt Del Piero. “Daarom zal de politie de winkels op Leuvens grondgebied controleren op de naleving ervan.”

Scholen blijven opvang voorzien
Maandag is de paasvakantie gedaan, maar de scholen blijven alvast gesloten tot en met 3 mei. De scholen blijven opvang garanderen voor kinderen van ouders met essentiële beroepen en kinderen van kwetsbare gezinnen die geen andere oplossing vinden, zoals dat ook voor de paasvakantie al het geval was. De scholen starten vanaf maandag met preteaching, waarbij de leerstof twee keer aangeboden wordt aan alle leerlingen. Een eerste keer via het afstandsonderwijs. Een tweede keer wanneer de lessen op school hervatten.  

Om ervoor te zorgen dat elke leerling kan deelnemen aan het afstandsonderwijs, heeft de stad de voorbije weken al meer dan 400 laptops verzameld die ze zal uitdelen aan kinderen die thuis geen laptop hebben. Bedrijven en Leuvenaars die thuis een of meerdere computers hebben van maximum 5 jaar oud kunnen die nog altijd schenken. Dat kan door zich aan te melden op leuven.be/leuvenhelpt.

Parkeercontroles opgeschort tot 3 mei
De stad besliste eerder al om parkeercontroles op betalend parkeren en in de blauwe zones tijdelijk op te schorten. De maatregel wordt verlengd tot 3 mei.

 

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Nicolas Del Piero Perswoordvoerder Politie Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Nicolas Del Piero Perswoordvoerder Politie Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven