Corona in Leuven: stand van zaken 20 mei 2020

De Leuvenaars hebben zich de voorbije weken erg ingezet om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De cijfers tonen aan dat dit niet voor niets is geweest: de druk op onze ziekenhuizen neemt elke dag af. “Daar mogen we trots op zijn, want het is de verdienste van ons allemaal samen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

“De strenge maatregelen worden versoepeld en voorzichtig dient zich een nieuwe fase aan” vertelt Ridouani. “We kunnen opnieuw meer naar buiten komen: onder andere om te winkelen, om naar school te gaan, en om te sporten. We blijven rekenen op het gezond verstand van iedere Leuvenaar. De versoepelingen kunnen maar een succes zijn als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Overal op het openbaar domein blijft de basisregel van anderhalve meter afstand van kracht. Wanneer er op plaatsen veel mensen tegelijk samenkomen, is het niet altijd mogelijk om deze afstand te garanderen. Daarom geldt er nog steeds een verbod op samenscholing. Burgemeester Ridouani heeft er vertrouwen in dat dit goed komt. “De Leuvenaars hebben tot nu toe al bewezen dat ze om elkaar geven” klinkt het.  

Zorgzaam en veilig sporten

Sinds maandag 18 mei mag er onder voorwaarden opnieuw in openlucht gesport worden in groepen van maximum 20 personen, en zonder toeschouwers. Tot nu toe mocht je enkel buiten bewegen met mensen die onder hetzelfde dak wonen, eventueel vergezeld door twee andere personen die op een veilige afstand blijven.

“Sinds maandag mogen sportclubs en verenigingen hun bestaande aanbod aan lessen en trainingen hervatten in openlucht” licht schepen van sport Johan Geleyns toe. “De stad stelt daarom haar openlucht sportaccommodaties, zoals voetbalterreinen, beachvolleybalvelden en multiterreinen, ter beschikking van de sportclubs.”

Die sportclubs en verenigingen mogen ook gebruik maken van het openbaar domein. Er gelden wel enkele maatregelen, waar de politie ook actief op zal toezien. De activiteit mag anderen niet hinderen en er moet een duidelijke coach of lesgever aanwezig zijn: één persoon die, indien nodig, snel aanspreekbaar is. Er moet ook steeds anderhalve meter afstand zijn tussen de deelnemers. Het gaat bovendien enkel over contactloze sporten waarbij geen versterkte muziek mag worden gespeeld.

Zorgzaam en veilig op het openbaar domein

Met het mooie weer en een lang weekend in aantocht, zullen veel Leuvenaars opnieuw willen genieten van de parken en pleinen in onze stad. Zeker de bewoners die zelf geen tuin hebben, willen graag een streepje zon meepikken. “De stad werkt momenteel extra voorzieningen uit voor buurten met weinig groen of zonder private tuinen” zegt burgemeester Ridouani. Meer informatie daarover volgt later.

Net als de voorbije weken zal de politie erop toezien dat alles veilig verloopt. “We kijken vooral toe op het respecteren van de afstand en op het samenscholingsverbod” vertelt woordvoerder van politie Leuven Nicolas Del Piero. “Het is nog steeds niet toegelaten om langdurig op het openbaar domein te verblijven. Studeren in het park bijvoorbeeld of samen met vrienden aperitieven op een pleintje, mag dus niet. Geniet dit weekend zeker van de zon en van de Leuvense natuur, maar doe dit op een veilige en verantwoorde manier” klinkt het advies.

Wie twijfelt of iets wel of niet mag, kan contact opnemen met het informatiecentrum van de stad. Ook tijdens het verlengd weekend, blijft het informatiecentrum elke dag bereikbaar van 8 tot 20 uur op 0800 16 9 16 (gratis) of via corona@leuven.be. 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Nicolas Del Piero perswoordvoerder, Politie Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Nicolas Del Piero perswoordvoerder, Politie Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven