Corona in Leuven: stand van zaken 27 maart 2020

 

Verhogen zorgcapaciteit: Leuven richt regionaal schakelzorgcentrum in
Leuven werkte de voorbije weken volop aan de oprichting van een regionaal schakelzorgcentrum om de piek aan corona-patiënten op te vangen. Een schakelzorgcentrum is een centrum tussen ziekenhuis en thuisverblijf. Het laat toe om zoveel mogelijk bedden in het ziekenhuis beschikbaar te houden voor zieken die dit het meest nodig hebben. Leuven heeft hiervoor alles in gereedheid gebracht. Op vraag van de gouverneur zal stad Leuven een coördinerende rol opnemen voor de regio die bestaat uit de eerstelijnszone van Leuven en twee aangrenzende eerstelijnszones. Leuven werkt hiervoor nauw samen met UZ Leuven, Heilig Hartziekenhuis en alle betrokken zorgpartners.

“Zo kunnen we ook in de komende weken, wanneer het aantal patiënten zoals verwacht zal toenemen, voldoende capaciteit garanderen”, zegt burgemeester Ridouani. “We bereiden ons volop voor op de piek, en op de fase erna als er veel corona-patiënten genezen zijn, maar nog zorg zullen nodig hebben. De stad zal ook haar personeel inzetten. Twee topambtenaren zullen de rol van coördinator op zich nemen, en we zullen ook de logistiek, de catering en het onderhoud voor onze rekening nemen.”

Het schakelzorgcentrum wordt operationeel op het moment dat de ziekenhuizen te weinig beschikbare bedden hebben.

Stad zamelt laptops, tablets en smartphones in voor ziekenhuizen en scholen
Ziekenhuispatiënten of rusthuisbewoners die in isolatie zitten, hebben niet altijd de nodige middelen om in contact te kunnen blijven met familie en vrienden. “Geen bezoek kunnen krijgen op het moment dat je het het meest nodig hebt, is mentaal heel zwaar. Technologie kan daar tijdelijk een oplossing voor zijn,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Maar niet iedereen heeft een eigen tablet of smartphone om te videochatten vanuit de isolatiekamer.”

Daarom is de stad op zoek naar bedrijven en inwoners die laptops, tablets en smartphones willen schenken. Ook voor kinderen en jongeren die niet het juiste materiaal hebben om thuis via online kanalen les te volgen, zoekt de stad samen met de buurtwerking laptops om elke leerling die geen laptop heeft er één te bezorgen. 

De stad heeft de noden in ziekenhuizen en scholen al in kaart gebracht en doet dat volgende week ook voor woonzorgcentra en andere instellingen. We zoeken zowat 250 laptops voor de scholen. Voor de ziekenhuizen zijn we op zoek naar 200 tablets en een tiental smartphones. We hebben de bedrijven al aangesproken, en doneren vanuit de stad ook 15 laptops. Elke bijdrage maakt een verschil.

Inwoners of bedrijven die ICT-materiaal willen doneren, kunnen terecht op leuven.be/leuvenhelpt. De stad zal de ingezamelde toestellen gebruiksklaar maken en verdelen ze aan wie het nodig heeft. 

Ook met het juiste materiaal is online leren niet voor elk kind even evident. Sommige kinderen hebben nood aan huiswerkbegeleiding. Daarvoor is de stad via Leuven Helpt op zoek naar vrijwilligers, die via online chat kinderen willen ondersteunen. Meer info staat op leuven.be/leuvenhelpt.

Leuven Helpt
In Leuven blijven we aandacht hebben voor iedereen, ook in moeilijke tijden. Op enkele dagen tijd hebben zich 165 nieuwe vrijwilligers aangeboden om te helpen. In totaal zijn er nu 3.573 reacties van 1.655 Leuvenaars die hulp aanbieden. Ook het aantal vragen om hulp neemt toe. Zowat de helft van de vragen om hulp gingen over iemand anders, bijvoorbeeld voor een kennis of een buurtbewoner die hulp nodig heeft. “We merken dat hoe langer de maatregelen duren, hoe meer mensen hulp kunnen gebruiken”, zegt burgemeester Ridouani. “Ook via de sociale organisaties en zorgsector komen er hulpvragen binnen. Het enorme aantal vrijwilligers is een grote meerwaarde. Op die manier kunnen we bij elke vraag iemand zoeken uit de eigen buurt, waardoor vrijwilligers zich minder ver verplaatsen, wat veiliger is. In de komende periode is het ook heel belangrijk dat we oog blijven hebben voor iedereen die in deze uitzonderlijke omstandigheden in een moeilijke situatie zit, en extra ondersteuning of hulp nodig heeft.”

Leuvenaars mogen bellen (016 27 27 72), het formulier op www.leuven.be/leuvenhelpt invullen of mailen (leuven.helpt@leuven.be) als ze ergens hulp bij nodig hebben, of iemand kennen die hulp nodig heeft: boodschappen doen, naar de apotheek gaan, een telefoontje… 

Leuke verhalen, foto’s of filmpjes? Zet ze dan op sociale media met #leuvenhelpt. Zo inspireer je andere vrijwilligers en Leuvenaars die nog hulp zoeken. 

Het platform Leuven Helpt is een groot succes. Al 225 gemeenten hebben het hulpplatform overgenomen. Ook het buitenland, waaronder in steden in Nederland, Frankrijk, Litouwen en Nieuw-Zeeland, toont steeds meer interesse.

Het call center van de stad Leuven blijft bereikbaar voor vragen over de maatregelen of voor vragen om hulp. Het call center is elke dag, ook in het weekend, bereikbaar van 8 tot 20 uur via 016 27 27 72 en corona@leuven.be.

Mondmaskers en medisch materiaal
Leuven heeft meer dan 500 vrijwilligers die hun hulp aanboden via Leuven Helpt, ingeschakeld om zelf mondmaskers te maken. De stad kocht de stoffen en ander materiaal aan, de vrijwilligers naaien de maskers volgens de instructies van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, onder begeleiding van MAAKbar. Op dit moment zijn er al ruim 2.000 mondmaskers gestikt door de vrijwilligers. Medewerkers van de stad verdelen de mondmaskers aan zorgverleners die aan huis komen, zoals zorg-assistenten, thuisverplegers en vroedvrouwen. De komende dagen zullen er nog  duizenden mondmaskers gestikt en verdeeld worden. Er is voldoende stof om 12.000 maskers te maken. 

Naast zelfgemaakte mondmaskers, is er nog steeds vraag naar professionele maskers (FFP2, FFP3, chirurgische maskers en gelaatsmaskers in plexiglas). Ook de voorraad medische handschoenen neemt af. Inwoners of bedrijven die professionele mondmaskers of medische handschoenen (type lange manchet) hebben, kunnen hun voorraad binnenbrengen bij de stad:
•    In het stadskantoor tijdens de openingsuren. In het weekend en buiten de openingsuren kan het ook, na een telefoontje 016 27 27 72.
•    Aan het onthaal in de ontvangsthal van campus Gasthuisberg, elke dag van 14 tot 20 uur.
•    Sporthal Rijschoolstraat, Sporthal Kessel-Lo, Sporthal Ymeria, Sporthal Heverlee, van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Plexiglazen schermen voor politie, huisartsen, krantenwinkels…
Onze stadsmedewerkers zetten zich elke dag in om het verschil te maken. Vorige week kregen een vijftigtal Leuvense apothekers een plexiglazen scherm, gemaakt door stadsmedewerkers, zodat ze hun werk op een veilige manier kunnen doen. Ondertussen hebben de stadsmedewerkers in totaal al 102 schermen gemaakt, onder meer voor de Leuvense politie, enkele huisartsenpraktijken, bakkers, de sociale kruidenier, de noodcentrale 112, krantenwinkels en voedingswinkels. 

Handelaars of zorgverleners die zo’n plexischerm kunnen gebruiken, mogen contact opnemen met Leuven Helpt via 016 27 27 72 of leuven.helpt@leuven.be

Buitenspeeldag geannuleerd
De Buitenspeeldag van 22 april, de jaarlijkse dag waarop kinderen worden aangemoedigd om buiten te spelen, met allerlei activiteiten, is afgelast door de coronamaatregelen. Ook voor kinderen gelden de maatregelen om contacten te beperken en afstand te houden. Bewegen of wandelen in gezinsverband mag wel. Een leuk idee is de berenwandeling: speuren naar knuffelberen die mensen hebben verstopt achter het raam of in de voortuin.

Digitale persconferentie over gemeenteraad
Iedereen zoekt naar nieuwe, andere manieren om te werken. Ook journalisten en het stadsbestuur passen zich aan de omstandigheden aan. Zo houdt de stad normaal gezien elke maand een persconferentie over de gemeenteraad, zodat journalisten toelichting krijgen bij de agendapunten en er vragen over kunnen stellen. Door de coronacrisis zal het persmoment digitaal gehouden worden, een primeur voor het Leuvense stadsbestuur. Ook de gemeenteraad zelf zal voor de eerste keer ooit digitaal doorgaan.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven