Corona in Leuven: stand van zaken 6 mei 2020

Vanaf maandag 11 mei mogen alle winkels de deuren weer openen. De stad verwacht vanaf dan opnieuw bezoekers in de Leuvense winkelstraten. Om de voetgangers en fietsers voldoende ruimte te geven om 1,5 afstand te houden, neemt de stad enkele maatregelen op het openbaar domein.

“De versoepeling van de maatregelen wordt vanaf 11 mei geleidelijk verder gezet” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Mogelijk ontstaan er maandag bij de heropening van de winkels wachtrijen in de winkelstraten, omdat er maar een beperkt aantal shoppers tegelijk in de winkel mogen omwille van de preventiemaatregelen. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig van de publieke ruimte gebruik kan maken, neemt de stad enkele voorzorgsmaatregelen om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven op het openbaar domein.”

Markeringen in de winkelstraten

Om ervoor te zorgen dat wandelaars voldoende afstand kunnen houden van elkaar, vraagt de stad aan wandelaars en fietsers om steeds aan de rechterkant van de straat te wandelen.

In de winkelstraten brengt de stad wegmarkeringen aan. Aan de hand van pijlen wordt duidelijk gemaakt dat je aan de rechterkant van de straat moet blijven. Om eventuele wachtrijen aan winkels ordelijk te laten verlopen, zal de stad aan de ingang van iedere winkel een bol kleven, waar de wachtrij kan starten.

Medewerkers van de stad zullen aanwezig zijn in de winkelstraten om mensen positief te sensibiliseren, en vragen te beantwoorden. Er worden extra sanitaire voorzieningen open gesteld in de binnenstad, waar je je handen kan wassen met water en zeep.

De stad informeert de mensen op het openbaar domein over de richtlijnen en verantwoord en doelgericht shoppen via affiches, infopanelen en grondstickers.

Ondersteuning winkeliers

“De stad ondersteunt de Leuvense handelaars ook bij het voldoen aan deze maatregelen” zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Om de veiligheid van winkeliers en hun cliënteel te garanderen, organiseerde de stad, in samenwerking met handelsvereniging Liefst Leuven, een groepsaankoop voor mondmaskers, handschoenen, ontsmettingssprays en -gels en veiligheidsschermen.”

Om een optimale doorgang te garanderen, heeft stad aan de handelaars gevraagd om geen decoratie of reclameborden voor hun deur te plaatsen. Zo krijgen wachtenden en voetgangers alle ruimte om afstand van elkaar te houden.

Om de belevering van de winkels op een veilige manier te laten gebeuren, zullen de venstertijden voor de Bondgenotenlaan tijdelijk aangepast worden. Zo is het voor leveranciers toegestaan om te laden en te lossen tussen 7 en 9 uur. Deze maatregel geldt tot en met 17 mei, net voor de scholen opnieuw officieel herstarten.

500 extra fietsparkeerplaatsen

“De stad raadt bezoekers aan om met de fiets te komen winkelen en hun fiets correct te stallen”, zegt schepen van mobiliteit David Dessers. “Dat kan in een van de vele bestaande fietsenstallingen: aan het station, onder het De Somerplein of elders in de binnenstad.”

“Daarnaast voorziet de stad tijdelijke extra fietsenstallingen rondom het winkelwandelgebied: onder meer op het Ladeuzeplein, op de Oude Markt, op het Mathieu de Layensplein, op de Vismarkt en in enkele zijstraten van de Diestsestraat. Samen goed voor 500 extra fietsparkeerplaatsen” besluit Dessers.

Op zaterdag extra ruimte in de Bondgenotenlaan

Om meer ruimte vrij te maken voor voetgangers en fietsers, zullen de bussen van De Lijn en ander gemotoriseerd verkeer op zaterdagen niet door de Bondgenotenlaan rijden. De bussen zullen een alternatieve route door het centrum volgen. De halte aan het De Somerplein wordt vervangen door een halte in de Rijschoolstraat.

De Lijn heeft haar dienstverlening sinds afgelopen maandag ook opnieuw uitgebreid tot het normale niveau.

Extra ruimte in de Brusselsestraat

In de Brusselsestraat worden de voetpaden verbreed om de voetgangers voldoende ruimte te geven om afstand te houden. Daarom zal het voetpad tussen de Frans Tielemanslaan en de Kapucijnenvoer / Tessenstraat over de parkeerplaatsen en deel van de rijbaan lopen.

De bussen worden omgeleid langs de Brouwersstraat en Tessenstraat, auto's kunnen enkel staduitwaarts rijden.

Opnieuw gratis pendelbussen vanaf 16 mei

De gratis pendelbussen aan parking Vaartkom rijden opnieuw vanaf zaterdag 16 mei. Op deze pendelbussen gelden dezelfde maatregelen als op ander openbaar vervoer: je dient een mondmasker te dragen vanaf het moment dat je aan de halte staat, je stapt achteraan de bus op en af en je houdt 1,5 meter afstand met je medepassagiers. Deze bussen rijden elke zaterdag en op koopzondagen.

Ruiming van verkeerd gestalde fietsen

Verkeerd gestalde fietsen kunnen de doorgang in de winkelstraten belemmeren. Deze fietsen zullen daarom verwijderd worden in het winkelwandelgebied. De verwijderde fietsen kunnen gratis opgehaald worden in de fietsencentrale achter het station: Diestsesteenweg 102, in Kessel-lo.

Op het Rector De Somerplein, op de Grote Markt, op het Martelarenplein en in de Savoyestraat geldt nog steeds een permanent stallingsverbod.

De stad zal ook meer ruimte maken in de fietsenstallingen. Weesfietsen die al lang gestald staan, zullen verwijderd worden. Deze fietsen zullen voorzien worden van een label. De eigenaar krijgt 21 dagen om het label te verwijderen.  

Parkeerwachters opnieuw op pad

De stad bereidt zich voor op drukker verkeer in de binnenstad vanaf 11 mei, met een grotere parkeerdruk als gevolg. In samenspraak met andere centrumsteden, heeft de stad beslist om de parkeerwachters vanaf 11 mei opnieuw te laten controleren op betalend parkeren en in de blauwe zones.

Deze maatregelen moeten toelaten om de opstart van de winkels op een geordende manier te laten verlopen. De stad zal de situatie constant opvolgen en snel bijsturen indien nodig. De stad monitort ook de drukte in de deelgemeenten nauwgezet. Mogelijk zullen ook hier bijkomende maatregelen worden ingevoerd om meer ruimte vrij te maken, zodat voetgangers en fietsers de nodige afstand kunnen houden.  

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven