Crisis Oekraïne: stand van zaken

De voorbije weken heeft stad Leuven samen met vele vrijwilligers en partners alles in het werk gesteld om de Oekraïense vluchtelingen op verschillende vlakken te ondersteunen. “Sinds deze week hebben de eerste gezinnen hun intrek genomen in de Scheutsite, waar we met de stad collectieve opvang voorzien”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. Daarnaast heeft de stad ook het Guido Gezellehuis vrijgemaakt voor opvang en zijn er meer dan 400 gastgezinnen bereid om mensen op te vangen. “We verwachten dat er komende weken meer en meer Oekraïners hier hun toevlucht zullen zoeken, zeker nu de oorlog in alle hevigheid blijft woeden.”

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich zonder afspraak bij het onthaalpunt in het stadskantoor terecht voor een eerste aanmelding en intake. Daarbij worden ook hun noden in kaart gebracht door een vast team van stadsmedewerkers en vrijwilligers. “We vragen om dat zeker te doen, ook voor wie al opvang heeft, bijvoorbeeld via vrienden of familie. Op die manier kunnen we iedereen de ondersteuning en informatie bieden die ze nodig hebben”, zegt burgemeester Ridouani. In het onthaalpunt is ook telkens een tolk aanwezig.

Opvang en begeleiding in Leuven
Momenteel hebben zich al 95 gezinnen aangemeld, bestaande uit 206 Oekraïense vluchtelingen, waaronder 69 kinderen.

Voor Oekraïners die nog geen verblijfplaats gevonden hebben, heeft de stad opvangplaatsen op de Scheutsite en in het Guido Gezellehuis. Een deel heeft al opvang via familie of vrienden. Ook via bedrijven en de KU Leuven worden er Oekraïners opgevangen en gehuisvest.

Op de Scheutsite nemen deze week een honderdtal vluchtelingen hun intrek. De buurtbewoners hebben zich geëngageerd om als vrijwilliger mee te helpen, net zoals de jongeren van De Nomade, het Leuvens onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers. Er komt een weggeefwinkeltje, uitgebaat door de Oekraïense gemeenschap van Leuven, waar ze geschonken materiaal gratis verdelen onder de vluchtelingen. Een tweede weggeefwinkel komt meer centraal in Leuven. In de basisbenodigdheden, zoals lakens, kledij, speelgoed of hygiëneproducten voorziet de stad standaard.

De stad zorgt ook voor begeleiding voor Oekraïense vluchtelingen rond werken, lessen Nederlands, onderwijs voor de kinderen, psychosociale bijstand, medische zorgen, vrijetijdsactiviteiten voor kinderen… Daarvoor werkt ze samen met vele partners. De stad neemt de coördinatie op zich en zorgt voor begeleiding op maat, bijvoorbeeld via sociale werkers of Leuvense buddy’s.

Gastgezinnen en tolken
Meer dan 400 Leuvenaars hebben zich aangeboden als gastgezin. Zij konden al enkele infosessies volgen en binnenkort nodigt de stad ze uit voor een kennismakingsgesprek. Zo wordt gezorgd dat de gastgezinnen voldoende op de hoogte zijn van hun engagement, de voorwaarden, de wederzijdse verantwoordelijkheden, de verwachtingen, verzekeringen… Daarna matcht de stad vluchtelingen met een geschikt gastgezin.

“We kunnen rekenen op honderden vrijwilligers, stadsmedewerkers, organisaties, bedrijven… om mensen die hun leven vernietigd zien warm en menselijk op te vangen. Ik wil iedereen bedanken voor hun engagement, inzet en zorgzaamheid”, zegt burgemeester Ridouani. “Maar ook vanuit de vluchtelingen die zich bij de stad aanmelden, krijgen we geregeld de vraag hoe ze iets voor onze stadsgemeenschap kunnen betekenen.”

Onderwijs
De stad, het Lokaal Overlegplatform Onderwijs en de scholen voor basis- en secundair onderwijs werken samen om de vragen naar onderwijs op elkaar af te stemmen. Vluchtelingenkinderen die zich aanmelden in een basisschool, kunnen daar ingeschreven worden als de schoolcapaciteit en -organisatie dat toelaat.

Ook in het secundair onderwijs kunnen Oekraïense kinderen zich inschrijven in één van de OKAN-scholen (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers) en starten met een taalbad Nederlands.

Omdat niet duidelijk is hoeveel kinderen nog in Leuven zullen toekomen, worden alle onderwijsvragen geregistreerd. Op basis daarvan zal er een aanbod voor na de paasvakantie worden uitgewerkt. Via een infofiche voor onthaalmedewerkers en hulpverleners en via infomomenten zal dit binnenkort verder bekendgemaakt worden.

Vragen of informatie
Mensen met vragen kunnen terecht bij het onthaalpunt Oekraïne, telefonisch op 016 27 27 72 of per mail op [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]