Crisis Oekraïne: stand van zaken

De oorlog in Oekraïne woedt nog steeds. In Leuven stelt de stad samen met vele vrijwilligers en partners alles in het werk om de Oekraïense mensen op de vlucht op verschillende vlakken te ondersteunen. Sinds begin maart hebben zich 499 Oekraïners aangemeld bij de stad, waaronder 171 kinderen. Heel wat mensen verblijven bij familie of vrienden in het eigen netwerk. 130 mensen verblijven op de Scheutsite, een tachtigtal in het Guido Gezellehuis.

De stad richtte in maart twee locaties in waar Oekraïners terecht kunnen voor opvang. Op de Scheutsite verblijven nu 130 mensen. Daarmee zijn alle beschikbare kamers op de Scheutsite ingenomen. “We kunnen nog ruimte vrijmaken als het nodig is”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. In de tweede opvanglocatie, het Guido Gezellehuis, verblijven een tachtigtal mensen. De overige opvangplaatsen zullen nog verder ingevuld worden.

Daarnaast kan de stad rekenen op een vijftigtal gastgezinnen die zich geëngageerd hebben voor langdurige opvang. Zij hebben zich daarvoor na de uitgebreide infosessie van de stad kandidaat gesteld. “We kunnen rekenen op heel wat Leuvenaars om Oekraïners warm en menselijk op te vangen. Ik wil iedereen bedanken voor hun engagement, inzet en zorgzaamheid”, zegt burgemeester Ridouani. “We willen hen en de mensen die ze opvangen zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden.”

Na de aanmelding volgt er een kennismakingsgesprek met de gastgezinnen, met een screening en woonstcontrole. De stad matcht dan Oekraïners met een geschikt gastgezin en blijft ook nadien een aanspreekpunt tijdens het verblijf, zowel voor de gastgezinnen als voor de Oekraïners.

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich nog steeds zonder afspraak aanmelden in het stadskantoor. Daarbij worden ook hun noden in kaart gebracht door een vast team van stadsmedewerkers en vrijwilligers.

Vragen of informatie
Mensen met vragen kunnen terecht bij het onthaalpunt Oekraïne, telefonisch op 016 27 27 72 of per mail op [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]