Daar is de lente, daar zijn de Leuvense palmbomen

Op maandag 24 en dinsdag 25 april rijden ze weer buiten, de palmbomen van de stad Leuven. Vandaag kwamen ze alvast uit hun winterverblijfplaats in de Kruidtuin. Volgende week krijgen ze hun plaats op tien locaties in de stad.

“Het is elk jaar weer uitkijken naar dit moment want de iconische palmbomen kondigen de lente aan. Ze zijn intussen een vaste waarde geworden in het Leuvense straatbeeld”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Lange historiek
De 32 palmbomen die in de stad verspreid worden, maken deel uit van een iets grotere collectie van 50 exemplaren. Het zijn allemaal varianten op de palmboom. Experten zullen de verschillen met Latijnse namen kunnen benoemen, passanten met minder kennis van zaken zullen zien dat de ene wat kleiner is, de andere net heel hoog en nog een andere meerdere stammen heeft. ​

De palmbomen zijn nakomelingen van exemplaren uit het begin van de 19e eeuw. Toen waren palmbomen in glazen palmhuizen hét uithangbord van de botanische tuinen. Doorheen de jaren moest de stad de serres in de Kruidtuin zelfs enkele keren verhogen om de groeiende bomen onderdak te blijven geven. Wanneer de serres in 1930 wegens ouderdom toe waren aan afbraak en vernieuwing heeft de stad een groot aantal palmbomen verkocht aan de stad Antwerpen. Een collectie van 50 palmbomen is sindsdien bewaard gebleven.

Inluiden
Vandaag brengen de bomen vooral een zomers vakantiegevoel in de stad. Dit jaar luidt de stad het binnenhalen van de bomen letterlijk in. “De stadsbeiaardier zal volgende week wat zomerse muziek in zijn oeuvre steken”, weet schepen Wadera. Daarnaast zullen de Leuvense klassen die donderdag een buitenleerdag hebben, een originele klasfoto kunnen laten nemen bij twee palmbomen. “De klas met de meest originele foto, wint een boom voor op de speelplaats.” De boomexperten van de stad zullen op de betreffende school gaan zien welke inheemse boom het best past.

Waar zijn de palmbomen te spotten?
Je vindt de bomen op het Benedenplein, aan het stadskantoor, langs de Diestsevest, aan de Stadsschouwburg, in het stadspark, aan de Velodroom, aan de Slachthuissite, op de Philipssite en bij het politiekantoor op de Grote Markt. Soms worden ze even verplaatst om speciale evenementen, zoals het beachvolleybaltornooi of De Langste Dag op te fleuren.

De palmbomen blijven tot midden oktober buiten, daarna gaan samen met de rest van de mediterrane plantencollectie terug overwinteren in de serres van de Kruidtuin.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]