Dag van de mantelzorg – Bedankt dat jij er bent!

Op 23 juni, de dag van de mantelzorg, willen we elke mantelzorger bedanken. Tijdens de coronapandemie werd de meerwaarde van mantelzorgers in onze samenleving zichtbaarder dan ooit. Het is dus belangrijk om hen te ondersteunen en door te verwijzen naar de juiste kanalen. Maar ook om mensen duidelijk te maken dat ze mantelzorger zijn, want niet iedereen die zorg opneemt voor een ander weet dat hij mantelzorger is.

“Ik wist niet dat ik mantelzorger was,” vertelt Sarah (28 jaar). “Ik zorg voor mijn zus en heb daar nooit vragen bij gesteld.” Sarah is niet de enige mantelzorger die zichzelf niet zo beschouwt. Daarom deelt Sarah haar getuigenis via de website van stad Leuven. Ze hoopt dat andere mantelzorgers zich zo zullen herkennen in haar verhaal.

“Ongeveer één op vijf is mantelzorger. Het gaat dus om een grote groep”, verduidelijkt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Als stad zien we het als onze taak om de term mantelzorger beter bekend te maken zodat mantelzorgers zich hierin herkennen en ook toegang vinden tot het grote aanbod aan ondersteuning dat we in Leuven bieden.”

Guido (62) zorgde eerst voor zijn vrouw met ALS en zorgt nu voor zijn moeder die in een woonzorgcentrum verblijft. Het is niet altijd gemakkelijk om mantelzorger te zijn. Daarom geeft Guido de volgende tip: "Praat met lotgenoten. Die weten waar je het over hebt en kunnen je eventueel bijstaan met goede raad. Probeer ook contact te zoeken met verenigingen die lotgenoten samenbrengen."

Bieke Verlinden vult aan: “Er is heel wat hulp en ondersteuning voor mantelzorgers in Leuven en we willen nog meer mensen bekend maken met dat aanbod. Mantelzorg is ongelooflijk waardevol, maar we willen als samenleving ook zorg dragen voor wie die mantelzorg geeft. Als stad ondersteunen we bijvoorbeeld professionele thuiszorgorganisaties financieel en hebben we premies voor ouders van kinderen met specifieke zorgbehoeften. Bovendien werken we nauw samen met de partners in de eerstelijnszone om het aanbod voor de Leuvenaars beter af te stemmen op hun noden.”

Ben je op zoek naar ondersteuning? In Leuven zijn er 6 mantelzorgverenigingen actief die je persoonlijk bijstaan met raad en daad. Je vindt ze op de website, samen met de getuigenissen van Sarah en Guido

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
An Mondelaers projectmedewerker ouderen en zorg
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
An Mondelaers projectmedewerker ouderen en zorg
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven