Dag van de Vliegende Kanonniers herdacht met ingetogen bloemenhulde

Vorige zaterdag werd de Dag van de Vliegende Kanonniers gevierd met een beperkte hulde aan het monument aan Sint-Maartensdal. Daar stond ooit de Sint-Maartenskazerne. Van 1923 tot mei 1940 was er het Regiment Rijdende Artillerie ingekwartierd.

De 'Dag van de Vliegende Kanonniers' is een eerbetoon aan de Rijdende Artillerie, gekazerneerd in Leuven van 1892 tot 1940. De soldaten kregen als bijnaam 'Vliegende Kanonniers’, omdat ze allen te paard de kanonnen op hun plaats brachten en zich dus vliegensvlug konden verplaatsen, in tegenstelling tot de bereden artillerie waar de kanonniers op de munitiecaissons en kanonnen werden vervoerd. In 1923 werd het Regiment Rijdende Artillerie opgericht waarin alle eenheden werden gehergroepeerd en het zijn intrek nam in de Sint-Maartenskazerne tot 1940, toen ontstonden hieruit de onafhankelijk regimenten 17A, 18A en 19A.  In 1962 aanvaardde Leuven het peterschap over het 17de en 18de Regiment Rijdende Artillerie.

De vzw ‘Koninklijke Verbroedering van de Rijdende Artillerie’ organiseert jaarlijks een mooie herdenking. ‘Het peterschap had tot doel de vriendschapsbanden tussen de Belgische bevolking en het leger te verstevigen. En die band is er altijd gebleven met als jaarlijks hoogtepunt de bloemenhulde op de eerste zaterdag van de maand maart in de Rijdende Artillerielaan, waar de Sint-Maartenskazerne zich bevond’, zegt schepen Dirk Vansina. ‘Nadien is er normaal gezien een optocht en een ontvangst op het stadhuis. Het is jammer dat dat nu niet kan. Toch vinden we het belangrijk om deze dag niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Deze vriendschapsbanden zullen COVID zeker overleven’, aldus schepen Dirk Vansina.

Schepen Dirk Vansina en luitenant-kolonel Erik De Muynck, voorzitter van de Koninklijke Verbroedering van de Rijdende Artillerie legden zaterdag bloemenkrans neer aan het kanon en de gedenksteen in Sint-Maartensdal. Er werden vier vlaggenmasten geplaatst (de Belgische, Europese en Leuvense vlag en de vlag van de Vlaamse Gemeenschap). Op dat moment werd ‘The last Post’ gespeeld door een klaroenblazer. Ook de vaderlandslievende verenigingen en het Verbond der jaartallen, die traditioneel op de plechtigheid aanwezig zijn, kregen de mogelijkheid om een bloemstuk in hun naam te laten neerleggen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]