De Bib draait weer op volle toeren

Bij de start van het nieuwe schooljaar vliegt de Bib Leuven er weer in, met een mooi aanbod aan activiteiten en diensten. Enerzijds gaat de bib voor ‘digitaal’. Maar daarnaast blijft de bibliotheek ook een heerlijke plek waar je in kleine groep workshops en cursussen kan volgen en je kan laten inspireren door een fijne selectie van boeken, games, strips, films en muziek. Een greep uit het activiteitenaanbod.

Gratis Café Digitaal
Vandaag, 8 september, start de bibliotheek samen met Linc vzw een reeks ‘Café Digitaal’-workshops op in het kader van de Week van de (digitale) Geletterdheid. Videochatten met vrienden, een afhaalmaaltijd bestellen, bankverrichtingen doen... zo veel verloopt nu digitaal. Een digi-expert geeft telkens tips over een vooraf bepaald thema zoals veilig surfen, digitaal contact houden, enz. In totaal organiseert de bib deze maand vier zulke digitale workshops.

Tijdens het werkjaar 2020-2021 plant de bib trouwens maandelijks een Café Digitaal rond een vast thema, voor iedereen die vlot online wil meekunnen.  Inschrijven kan via de bibwebsite.

Expo ‘de Bib Leuven, een nieuw hoofdstuk’
Ondertussen loopt tot 15 oktober in Tweebronnen de expo ‘de Bib Leuven, een nieuw hoofdstuk’. Je komt er meer te weten over de recente renovatiewerken in de hoofdbib in Tweebronnen. Maar je ontdekt er ook meer over de ‘Stedelijke Technische School’ (1936) en haar ontwerper, de gerenommeerde architect Henry van de Velde. “Weinigen weten dat dit unieke complex het allerlaatste gebouw is dat van de Velde in België ontwierp”, vertelt schepen Denise Vandevoort trots. “Samen met de Erfgoedcel en het Stadsarchief lanceert de bibliotheek in het kader van Open Monumentendag een oproep aan alle oud-leerlingen en -leerkrachten van de vroegere Technische School om verhalen, foto’s en documenten over hun schooltijd te bezorgen.“ Zo kan het schoolleven vakkundig gedocumenteerd en bewaard worden. Want niet alleen het Tweebronnengebouw is fascinerend, ook de verhalen zijn boeiend erfgoed. Wie iets wil delen kan mailen naar bibliotheek@leuven.be met als onderwerp ‘Technische School’.

Nieuw seizoen podcast ‘Buiten het Boekje’
Over verhalen gesproken: in de bib vind je ze niet alleen, ze worden er ook gecreëerd. Op 29 september om 12 uur lanceert de Bib het nieuwe seizoen van haar podcast ‘Buiten het Boekje’. Elke week nemen hosts Jeremy Van der Haegen en Victor Longin je mee op sleeptouw door de wondere wereld van de literatuur en de Bib Leuven. Ze focussen op plaatselijke verhalen en ontmoeten gewone en buitengewone mensen in de bib. Voor de eerste aflevering wisten ze alvast toptekentalent Rinus Van de Velde te strikken, van wie een reusachtige houtskooltekening in de hal van Tweebronnen prijkt. De afleveringen zijn te beluisteren via SoundCloud of iTunes-podcasts.

En zo veel meer…
Tijdens het najaar geniet je daarnaast ook van enkele  ‘vaste waarden’ van het bibaanbod, in aangepaste digitale vorm. Zo is er vanaf 20 oktober weer ‘Tussen de Soep en de Feiten’, de maandelijkse actualiteitslezing op dinsdagmiddag. Ook het Bibliot-leesbevorderingsproject voor kinderen schiet uit de (digitale) startblokken. En voor november heeft de bib nog heel wat verrassingen in petto. Via de nieuwsbrief en de website van de Bib Leuven blijf je op de hoogte.

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Sofie Missorten diensthoofd de Bib
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Sofie Missorten diensthoofd de Bib
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven