Delen:

De Bib Leuven telt meer dan 1.000 bezoekers voor het Buzz festival

Op het Leuvense Ladeuzeplein was het deze namiddag gezellig druk. Meer dan 1000 bezoekers kwamen afgezakt naar het Buzz festival. Met dit festival naar aanleiding van 30 jaar Bibliobuswerking heeft Leuven een Belgische primeur te pakken. Nooit eerder in ons land kwamen zoveel bibliobussen samen. De bus en de werking ervan zijn vandaag meer dan ooit relevant.

Het werd gezellig druk op het Ladeuzeplein op zaterdagnamiddag. Vele nieuwsgierigen kwamen afgezakt om de kleurrijke bibliobussenparade te aanschouwen. Een schattenzoektocht leidde jong en oud door de verschillende bussen uit onder meer Middelburg (Zeeland/NL), Antwerpen, Luik, Zwevegem, Beersel, Heist op den Berg, Drenthe (NL) …   In totaal waren er maar liefst 11 bussen present. Het startschot voor de festiviteiten werd gegeven door burgemeester Mohamed Ridouani, de beiaard speelde voor de gelegenheid ‘Happy Birthday’. Vooral de vele circusworkshops en voorleessessies werden goed gesmaakt. Klap op de vuurpijl was de zeepkistenrace, voor de gelegenheid in boekenthema. Vijf teams streden voor de eer en het prijzenpakket. Team Senna won de prijs voor snelheidsduivel, team Boekenraptorrace won de prijs voor origineelste zeepkist.

Unicum
Burgemeester Mohamed Ridouani: “Lezen is heel verrijkend, voor jong en oud, het doet je werelden ontdekken. Dankzij de bibliobussen komen boeken vol verhalen, ervaringen en kennis tot bij mensen die anders niet naar de bibliotheek kunnen gaan. Dat Leuven 30 jaar bibliobuswerking viert, is niet toevallig. We zijn een stad waar leergierigheid en persoonlijke groei verankerd is in het DNA.”

“Het festival is absoluut uniek in België”, vult afdelingshoofd Dieter Deplancke aan. “Nooit eerder kwamen zoveel bibliobussen samen om het belang van de bus en de hele werking errond zo voor het voetlicht te plaatsen. We kunnen het belang van een (mobiele) bibliotheek niet hard genoeg onderstrepen, zeker in een tijd waarin een bibliotheekwerking niet langer verplicht is.”

In de voormiddag, voorafgaand aan het publieksgedeelte op het Ladeuzeplein, wisselden 80 professionals van gedachten over deze thematiek. Belangrijkste conclusie was dat een bibliotheek de kracht heeft om een positief verschil te maken in een mensenleven, die kracht schuilt in de dynamiek van de bibliotheekmedewerkers. Dat het thema ook elders leeft, bleek uit de afvaardigingen vanuit Hongarije, Spanje, Portugal en Nederland.

 

Op de foto’s:

  • Team Senna, met piloot Ronny ‘Senna’ van de Helling van Vlaanderen – eerste prijs (snelheid)
  • Team JP, met piloot Jean-Pierre Van Rossem – tweede prijs
  • Team Reynaert, met piloot Erwin – derde prijs
  • Team Boekenraptorrace – met piloot Merlijn – prijs voor origineelste zeepkist
  • Verder: veel sfeer op het festival, overal was het gezellig druk.
  • Detail: Lonne maakt boekart, een lekkere cupcake voor iedereen, het bibliobusspringkasteel had veel succes

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]