De Bib Leuven wordt afhaalbib

Vanaf woensdag 4 november wordt de Bib Leuven een afhaalbib. Dit betekent dat het volledige aanbod ter beschikking blijft, maar dat je bibmaterialen alleen kan afhalen na voorafgaande reservatie. Je reserveert online of telefonisch. “Op die manier beperken we fysieke sociale contacten en zorgen we ervoor dat de besmettingscurve zo snel mogelijk omgebogen wordt”, legt schepen van cultuur Denise Vandevoort uit. “We willen immers de toenemende druk op de ziekenhuizen een halt toeroepen. Met de afhaalbib kunnen de Leuvenaars toch blijven genieten van het rijke aanbod van de Bib Leuven .“

Leuvense lezers kunnen dus, ondanks de verstrengde corona-maatregelen, nog steeds hun gegeerde lees-, kijk- en luistermaterialen ontlenen en inleveren. Dit kan nu, anders dan in eerste lockdown, zowel in de hoofdbib als in de filialen. “Zelf in de bib rondlopen en boeken uitkiezen is nu even niet mogelijk”, vult schepen Denise Vandevoort aan, “maar het plaatsen van een reservatie wordt vanaf 4 november wel gratis. Personen die minder mobiel zijn of tot de risicogroep behoren, kunnen een beroep doen op de Bib-aan-huis XL service om hun lectuur thuisbezorgd te krijgen. Ook nieuw sinds september zijn de gratis e-boeken voor alle leden van de Bib Leuven. Die kan je van thuis uit lezen op je e-reader, tablet of smartphone. Na 6 weken verdwijnen de bestanden vanzelf zonder dat je een voet buiten de deur hoeft te zetten. Handig en veilig!”

Hoe werkt de afhaalbib?
Je bladert vooraf door de catalogus op de bibwebsite en zoekt de boeken, cd’s, dvd’s of games die je wenst te ontlenen. Een tip: kies beschikbare materialen om snel bediend te worden. Via de ‘Mijn Bibliotheek’-module en je persoonlijke login reserveer je de gewenste materialen en kies je een afhaalplaats. Je krijgt een mail als je reservatie voor je klaarligt.

Gereserveerde materialen kan je op alle locaties van de Bib Leuven afhalen: de Bib Leuven Tweebronnen, Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele. Het afhalen gebeurt tijdens de gewone openingsuren. Je hebt hiervoor 10 kalenderdagen de tijd.

Ook goed om weten: de bibliobus rijdt tot eind december 2020 niet meer uit, omdat voldoende afstand houden in de bus niet mogelijk is.

Samen voor een vlot verloop
Kom enkel naar de bibliotheek nadat je bevestiging kreeg dat je materialen klaarliggen. Hou rekening met de algemene voorzorgsmaatregelen en volg de aangegeven circulatie.

De bibmedewerkers zetten zich volop in om alles vlot te laten verlopen. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we met z’n allen volop blijven genieten van boeiende lectuur en ontspannende films en muziek. Samen houden we het veilig ”, besluit afdelingshoofd Dieter Deplancke.

Alle praktische info vind je op de website van de bibliotheek: 
https://leuven.bibliotheek.be/algemene-coronamaatregelen

  • Vragen over lidmaatschap? Bel 016 27 45 00
  • Vragen over Bib aan Huis XL? Bel 016 27 45 33.
Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven