De ‘biestemèt’ op de Leuvense Jaarmarkt: geschiedenis en toekomst

Bij de start van Leuven Kermis hoort traditiegetrouw de Jaarmarkt op de maandag na de eerste zondag van september. Een vast onderdeel hiervan is de ‘biestemèt’ (veemarkt) in de Heilige Geeststraat en de veeprijskamp op het Sint-Jacobsplein. Dit gebeuren gaat terug op een lange traditie van vee- en jaarmarkten sinds de Middeleeuwen. Een kleine expo brengt deze boeiende geschiedenis in beeld.

Het belang van de veemarkt is doorheen de jaren wat afgezwakt, maar toch komen nog heel wat veehouders uit de streek van Leuven die dag met hun beesten naar het centrum afgezakt. De markt slaagt er nog steeds in om een stukje platteland binnen te brengen in de stad. Dit jaar maken 13 paarden, 25 runderen, 45 geiten, 15 schapen en 3 alpaca’s hun opwachting in de Heilige Geeststraat. Hoewel er nog maar weinig dieren worden verkocht, betekent dit voor veel stedelingen een unieke kans om de imposante beesten van dichtbij te bewonderen. De prijskampen en keuringen zijn nog steeds populair bij jong en oud en lokken ook vandaag nog heel wat volk. 26 trekpaarden, 25 warmbloedpaarden, 57 shetlanders en 10 geiten dingen op 3 september op het Sint-Jacobsplein mee naar enkele mooie geldprijzen per categorie.

Expo tussen de ‘bieste’
Tussen de koeien en trekpaarden op het Sint-Jacobsplein brengen de Erfgoedcel van de stad Leuven en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis dit jaar de boeiende geschiedenis van deze traditie in beeld met een kleine expo. Je kan er ook mooie retro postkaarten bezichtigen én meenemen.  

Even belangrijk is uiteraard ook de toekomst van dit gebeuren. Daarom mogen de  bezoekers van de tentoonstellingsstand hun toekomstdromen voor de veemarkt delen.  “De veemarkt, verbonden aan de kermis en de jaarlijkse braderie, is voor de stad een belangrijke traditie met een grote erfgoedwaarde. Dit immaterieel erfgoed verdient extra aandacht. We hopen bovendien dat deze traditie nog lang blijft voortbestaan”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

“De stad Leuven is ook ingestapt in een informeel netwerk van Vlaamse historische vee- en paardenmarkten en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis om meer samen te werken en ervaringen uit te wisselen tussen de verschillende veemarkten om dit immaterieel erfgoed levendig te houden”, vult schepen van landbouw Erik Vanderheiden aan.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]