De Klimaatstem: Leuvense jongeren in debat over het klimaat

Op woensdag 15 en 22 maart organiseerde de stad via MIJNLEUVEN, haar jongerenwerking, samen met Youth For Climate Leuven de ‘Klimaatstem’. Jongeren kregen de kans om hun stem te laten horen over het klimaat en in gesprek te gaan met experts en beleidsmakers.

Leuven heeft ambitieuze klimaatplannen. Maar wat zijn die precies en hoe gaan we die samen waarmaken? Hoe kunnen we jongeren daarbij betrekken? En hoe kan de stad de stem van jongeren versterken? Met deze en nog veel andere vragen, gingen de jongeren aan de slag. Ze kregen uitleg over de klimaatplannen van de stad en vergeleken ze met die van andere steden. Ze brainstormden over de vraag hoe ze zelf betrokken willen worden. En ze gingen rechtstreeks in gesprek met schepenen Dirk Vansina en David Dessers en experten uit het werkveld.

De jongeren kregen hierbij de kans om pertinente vragen te stellen over de Leuvense plannen. Ze bespraken welke pleinen en straten de stad in de toekomst nog zal ontharden, welke stadssubsidies er zijn voor duurzame projecten, hoe de stad particulieren warm maakt om duurzaam te renoveren en hoe de stad haar klimaatplannen naar jongeren communiceert.

Jongerenklimaatraad
De jongeren bleken vragende partij voor een jongerenklimaatraad die structureel betrokken is bij het maken van de plannen. De stad onderzoekt of het mogelijk is om zo’n raad op te starten en hoe ze die dan zal betrekken bij het beleid.

Schepen van jeugd Dirk Vansina: “We vinden het vanuit de stad belangrijk om deze mondige en kritische jongeren te ondersteunen. Hun stem is waardevol en telt mee, want zij geven mee vorm aan onze toekomst. We zien dit als een kans om in dialoog te gaan en zo ons beleid te versterken. Zo geven jongeren mee richting aan een duurzamer Leuven.”

Hannah, één van de jongeren en lid van Youth For Climate Leuven zegt: “Ik vond het zeer verrijkend om te ontdekken wat er eigenlijk gaat gebeuren in onze stad. Zeer boeiend om dat te horen van mensen die er elke dag mee bezig zijn. Als jongere motiveert dit soort gesprek - waarbij je betrokken bent - ​ ook echt om er meer over te leren en meer voor te doen!”

“Jongeren liggen wakker van de klimaatverandering. De keuzes die we vandaag maken, bepalen immers in grote mate hun toekomst. We vinden het dan ook belangrijk dat jongeren hun zeg kunnen doen over het klimaat. Met de ‘Klimaatstem’ hebben we twee namiddagen geluisterd naar hun vragen en bezorgdheden. We nemen hun voorstellen mee bij de verdere uitwerking van ons klimaatbeleid”, zegt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “We zijn blij met hun betrokkenheid, want Leuven klimaatneutraal maken dat kunnen we niet alleen.”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]