De Leuvense Velodroom breidt uit

De Velodroom op de Leuvense Hertogensite blijft nog tot eind 2024 geopend en wordt aangevuld met een nieuw kunstwerk van Decoratelier uit Molenbeek. Dit nieuwe kunstwerk wordt bovendien samen met Molenbeekse en Leuvense jongeren gebouwd.

Sinds juni 2021 is de Velodroom een levendige plek in de Leuvense Benedenstad, dankzij de inbreng van buurtbewoners, lokale organisatoren, cultuurhuis 30CC en de stad Leuven. De werking op en rond de houten wielerpiste is dan ook een voorafspiegeling van de toekomstige podiumkunstensite die er zal verrijzen. Doordat het bouwdossier van de nieuwe site vertraging heeft opgelopen, kan de Velodroom nog even langer blijven bestaan.

“Na twee jaar intensief gebruik kan de Velodroom een upgrade gebruiken”, vertelt schepen van ruimtelijke ordening Carl Devlies. “Afgelopen zomer kruiste hiervoor een interessant voorstel ons pad. Het Europese Varcities project koos Leuven – en meer specifiek de Hertogensite – als een van de zeven Europese testgebieden rond leefbare steden van de toekomst. Naast ondersteuning voor onder andere mobiliteit en slimme verlichting krijgen we ook Europese middelen voor het onderzoek naar een mobile urban living room for cultural activities.”

Opstap naar de podiumkunstensite
“De voorbije twee jaar werd de Velodroom voor vele Leuvenaars en bezoekers al zo’n extra leefruimte of derde ruimte tussen cultuurhuis en thuis”, haakt schepen van cultuur Bert Cornillie in. “Nu willen we graag een bijkomende stap zetten, met dank aan Europese ondersteuning. Daarvoor vonden we een geschikte partner in Decoratelier van Jozef Wouters en Menno Vandevelde, een project van twee uitgeweken Leuvenaars dat in Molenbeek gevestigd is. Zij verdienen al ruim 15 jaar hun sporen met sterke scenografieën en kunst in openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht, dat onlangs genomineerd werd voor de Europese Prijs voor Architectuur Mies Van der Rohe.”

Voor hun kunstwerk op de Hertogensite in Leuven kiezen Wouters en Vandevelde voor een gedurfd en flexibel concept. In hun kenmerkende stijl, met palletrekken en hout, zullen ze een structuur bouwen die zich verhoudt tot de bestaande wielerpiste. Zo ontstaat een spannende dialoog tussen het bestaande en het nieuwe.

“Het ontwerp, de bouw en het beheer vatten we op als een conversatie,” zegt Jozef Wouters. “Een gebouwd gesprek, een levensgrote maquette, die zoekt naar de vorm die een podium in deze stad nodig heeft. Hoeveel beschutting moet er zijn tegen de regen? Hoeveel intimiteit vraagt een voorstelling? Wij bouwen in een taal die toelaat om te veranderen en te zoeken naar een ruimte tussen open en gesloten.”

Na het verdwijnen van de Velodroom zal het nieuwe kunstwerk, dankzij de modulaire bouwstijl, op een andere locatie en in een andere vorm terug opgebouwd kunnen worden. Zo vertaalt de tijdelijke ruimte zich ook in een duurzame blik op de toekomst.

Samen met de buurt
Ook voor dit nieuwe kunstwerk kiest Decoratelier voor hun participatieve aanpak, om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren.

De warme band die de Velodroom met de buurt opbouwde, wil de stad graag verder zetten. Er zal een pak volk nodig zijn om mee te bouwen, dus iedereen is welkom.

Het kunstwerk wordt bovendien ook opgezet als een creatieve leerervaring voor jongeren uit de buurt en uit Molenbeek. Tijdens een bouwkamp in de krokusvakantie gaan Wouters en Vandevelde in Decoratelier in Brussel met hen aan de slag om de constructie voor te bereiden. Nadien zakken ze allemaal samen af naar Leuven om met de buurtbewoners en alle geïnteresseerden het finale kunstwerk op te bouwen.

Projectfasering

  • november/december 2023: planning van het project, in overleg met de buurt
  • februari/maart 2024: prefabricatie met jongeren uit Leuven en Molenbeek in Decoratelier
  • maart 2024: bouwfase op de site in Leuven, met iedereen die wil helpen

Over Decoratelier
Decoratelier is het project van Jozef Wouters en Menno Vandevelde. Hun plek in een oud fabriekspand in Molenbeek is sinds 2016 een kunstenaarswerkplaats voor discipline-overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment. Jozef Wouters is de artistiek leider en de technische leiding is in handen van Menno Vandevelde. In 2019 werd Decoratelier bekroond met de Ultima Podiumkunsten van de Vlaamse Overheid. Sinds 2017 is Jozef Wouters kunstenaar in residentie bij Damaged Goods (Brussel).

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be