De Nomade in Leuven wint de prijs van solidair lokaal bestuur

Vorige week vond in Hal 5 de Solidaire Show plaats. Op deze slotavond van de campagne Vol Solidariteit van Vluchtelingenwerk Vlaanderen vielen heel wat projecten in de prijzen. De Nomade, het Leuvense onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers met een vluchtverhaal, ontving daar bijvoorbeeld de prijs voor solidair lokaal bestuur.

Met de campagne Vol Solidariteit wilde Vluchtelingenwerk Vlaanderen alle initiatieven voor vluchtelingen in Vlaanderen in kaart brengen. In februari en maart kon iedereen organisaties, mediakanalen, individuele personen of scholen letterlijk op de Belgische kaart plaatsen. Heel de maand mei kon het grote publiek stemmen op zijn favoriete initiatieven. De Nomade in Kessel-Lo viel in de prijzen.

Prijs voor solidair lokaal bestuur
Dankzij een diverse en inclusieve aanpak en een ijzersterk netwerk aan partners én vrijwilligers sleepte De Nomade de prijs van solidair lokaal bestuur in de wacht. De drijvende krachten achter De Nomade zijn trots en dankbaar voor deze erkenning, maar ze vinden vooral dat het een gedeelde appreciatie mag zijn voor de vele initiatieven voor vluchtelingen in Leuven. “We zijn heel blij en fier dat zo’n belangrijk project in de bloemetjes wordt gezet. Zeker omdat er in de jury van de prijs heel wat nieuwkomers zetelden, voelt dit als een extra erkenning dat we goed bezig zijn”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera.

Een warm huis voor nieuwkomers
De Nomade is een centrale plek in Leuven waar nieuwkomers terecht kunnen voor informatie, dienstverlening en activiteiten. Het is een initiatief van de stad waar veel partners bij betrokken zijn zoals VDAB, het Agentschap voor Integratie en Inburgering, JAC, CAW, Refu Interim, Minor Ndako en Roots. Elk van hen zijn op vaste namiddagen aanwezig in het huis, waardoor nieuwkomers snel en gemakkelijk geholpen worden. En dat zonder afspraak. Die inclusieve en laagdrempelige aanpak is wat De Nomade uniek maakt.

Naast informatie geven en nieuwkomers met een vluchtverleden op weg helpen, is De Nomade ook een warm huis waar ontmoetingen plaatsvinden. Nieuwkomers in de stad kunnen er aansluiten op diverse activiteiten zoals koken, praatgroepen om Nederlands te oefenen of infomomenten om je digitale vaardigheden te verbeteren. Dat geeft hen kansen om bij te leren en hun weg te vinden in Leuven, en vooral ook om in verbinding te gaan met elkaar en met andere Leuvenaars. Door die veelzijdigheid vormt De Nomade een belangrijk onderdeel van de Leuvense gemeenschap. ​

Niet alleen De Nomade zet zich in Leuven in voor anderstalige nieuwkomers. Maar liefst 15 kleine en grote initiatieven voor vluchtelingen in Leuven werden op de kaart gezet. ​ Een speciale vermelding gaat naar OKAN Vrijetijdswerking. Dagelijks bieden ze sport- en spelmogelijkheden aan OKAN-leerlingen. Al die initiatieven maken de stad solidair.

Het Nomadefeest
Wie De Nomade beter wil leren kennen is van harte welkom op het Nomadefeest in het Heuvelhofpark op zaterdag 29 juni van 13 tot 18 uur. Je kan er typische klederdracht bewonderen van diverse etnische groepen, proeven van verschillende gerechten uit de wereldkeuken en meedansen op verschillende soorten muziek. Het Nomadefeest is er voor iedereen.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be