De Nomade viert feest op 29 juni

Vandaag, 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, een dag die de kracht en de moed belicht van mensen op de vlucht voor conflicten in hun land. Ook in Leuven is doorheen de jaren het aantal inwoners met een vluchtverhaal gegroeid, met vooral een sterke toename in 2016 door de toenmalige asielcrisis en opnieuw een lichte stijging in 2022 door de oorlog in Oekraïne. In 2023 telde Leuven ongeveer 2.400 inwoners met een vluchtverhaal. Deze anderstalige nieuwkomers kunnen in onthaalhuis De Nomade in het Heuvelhofpark terecht voor informatie, dienstverlening en activiteiten. En op zaterdag 29 juni is het er feest. Buurtbewoners, vrijwilligers en alle andere geïnteresseerden zijn er meer dan welkom. ​

Verbinding
Het Nomadefeest is een cultureel feest voor iedereen. Het biedt anderstalige nieuwkomers een podium waar ze met trots de klederdracht en de typische muziek van hun land van herkomst bovenhalen. Schepen van diversiteit Lalynn Wadera is enthousiast: “We zijn fier dat De Nomade een veilige thuisbasis is voor nieuwkomers met een vluchtverleden in Leuven. Dat vieren we ook elk jaar door samen te dansen, te proeven van verschillende culturen en in verbinding te gaan met elkaar. Dat is waar het Nomadefeest voor staat.”

Bezoekers kunnen die dag ook een exclusieve rondleiding volgen in De Nomade, het vroegere gemeentehuis van Kessel-Lo. Verder kunnen ze er de expo ‘Thuiszoekers’ bezichtigen, een expo die speciaal van het Stadsarchief naar het Nomadefeest reist. Die tentoonstelling brengt tien verhalen van nieuwkomers uit de voorbije eeuwen in relatie met verhalen van nieuwkomers vandaag. Onderweg tonen de gidsen van Refu Interim enkele archiefstukken die de geschiedenis van het gebouw zichtbaar maken.

De kracht van De Nomade
Refu Interim is een van de vele partners in de Leuvense nieuwkomerswerking. Dankzij hun aanbod aan vrijwilligerswerk kunnen nieuwkomers hun netwerk uitbreiden en Nederlands oefenen. Vaak is die ervaring de springplank naar een echte job.

Naast Refu Interim kan De Nomade rekenen op een sterke samenwerking met tal van partners die er wekelijks huizen. Nieuwkomers vinden er onder meer info rond opleiding en werk met de hulp van een team dat bestaat uit het OCMW, VDAB en het Agentschap Integratie en Inburgering. Voor vragen rond mentaal welzijn is er een medewerker van het CAW die geregeld in de Nomade komt en er is ook een samenwerking met het CGG. Het is die partnerwerking ​ onder één dak die mee het succes van het onthaalhuis bepaalt.

“Nieuwkomers kunnen hen allemaal aanspreken in het voor hen vertrouwde kasteel in het Heuvelhofpark. Geen zoektocht naar verschillende locaties in de stad, geen gepuzzel met openingsuren. Dat verlaagt de drempel om hulp te vragen enorm”, weet schepen Wadera. “En er is meer, nieuwkomers krijgen hier ook kansen om hun netwerk uit te breiden. Met de ​ Rootswerking organiseren we wekelijkse activiteiten en bieden we ook Nederlandse conversatietafels aan. Zo zetten we in op verbinding. Zowel bij nieuwkomers onderling als met Leuvenaars. Het geeft nieuwkomers kansen om een netwerk op te bouwen en van Leuven echt hun thuis te maken. In Leuven telt namelijk je toekomst en niet je afkomst”, zegt Wadera.

Praktisch
Wanneer
: zaterdag 29 juni 2024, 13 tot 18 uur
Waar: in en rond De Nomade in het Heuvelhofpark
Prijs: ​
- optredens en workshops: gratis
- drankjes en hapjes: kleine prijzen
Website preview
Nomadefeest
Geniet van optredens, kinderanimatie en lekkernijen uit alle hoeken van de wereld. Iedereen welkom!
Stad Leuven
Website preview
Nieuwkomers
Nederlands leren, niet-Belgen, vluchtelingen ...
Stad Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be