De Sjel brengt een maand langer muziek en bezinning naar de Stadsbegraafplaats

Sinds 1 februari kunnen bezoekers van de Stadsbegraafplaats genieten van muzikale verstilling in de Sjel, een muzikale kunstinstallatie. Door het grote succes van de Sjel, besliste de stad de installatie op de Stadsbegraafplaats te verlengen tot en met zondag 2 mei. Daarna reist de installatie door naar andere locaties.

De Sjel is een grote glazen kubus waarin je kan luisteren naar de prachtige violen en stem van Sohnarr, het soloproject van muzikant-componiste Patricia Vanneste. Het kunstwerk werd ontworpen door Patricia Vanneste en architect Sam De Bock. De installatie symboliseert het maakproces van de plaat ‘Coral Dusk’ en versterkt de luisterervaring ervan. De kubus is voorzien van een groot raam en één zitplaats gericht op de buitenwereld. Het is een intieme, serene schuilplek die versmelt met haar omgeving dankzij de spiegelende wanden. Sjel verwijst ook naar het Noorse woord voor ziel of essentie.

De voorbije 8 weken kwamen Leuvenaars massaal ontsnappen van de dagelijkse werkelijkheid, en genieten van de verstilling die de Sjel herbergt. “Omdat het project op de Stadsbegraafplaats zo’n succes bleek, beslisten we om de Sjel wat langer te laten staan”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van begraafplaatsen. “Het is duidelijk dat deze installatie een nood vervult die mensen hebben in deze moeilijke periode. Een bezoekje brengen aan de Sjel betekent ook dat bezoekers onze Stadsbegraafplaats eens op een andere manier zien. De begraafplaats is een bijzonder mooie, groene koesterplek, waar men even kan ontsnappen aan de drukte. De ideale plek om te wandelen, tot rust te komen, te lezen of te genieten van de unieke Leuvense geschiedenis en de natuur die je er vindt. Het is een plek van rust en bezinning, herdenken en troosten, en de Sjel past daar helemaal in.”

“Het voorbije jaar hebben we allemaal meer dan ooit ervaren hoe verrijkend, essentieel en ook helend kunst en natuur kunnen zijn”, zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “De Sjel verbindt op een subtiele manier beide elementen. Het paviljoen nodigt je uit om afstand te nemen van oppervlakkige indrukken en stil te staan bij wat écht belangrijk is. We hopen dat we met deze verlenging, deze extra maand Sjel, nog meer mensen kunnen laten genieten van deze bijzondere kunstinstallatie op een al even bijzondere locatie.”

Wil je graag een bezoekje brengen aan de Sjel?
Sjel is nog tot en met 2 mei 2021 dagelijks te bezoeken op de Stadsbegraafplaats van Leuven.
•    Voor de duur van de plaatsing van de Sjel hanteert de Stadsbegraafplaats uitzonderlijk openingsuren: elke dag, van 9 tot 19 uur
•    Adres: Nieuwe Kerkhofdreef, Heverlee

Een bezoek gebeurt coronaveilig, volgens de vooropgestelde basisregels:
•    Kom alleen of met je gezinsbubbel van max. 4 personen
•    Hou 1,5 meter afstand tot andere bezoekers.
•    Een mondmasker is verplicht.
•    Ontsmet je handen.

Deel je ervaringen
Bezoekers kunnen nu ook hun eigen Sjel Stories delen. De Sjel werd ontworpen om tijd en ruimte te creëren waarbinnen het onzichtbare zichtbaar kan en mag worden. Wat wordt er bij jou zichtbaar? Op welke manier inspireert het jou? Wat maakt het los bij jou? Een emotie, een flashback, een gedicht, een verhaal, een tekening, een melodie, een gesprek, .. Op welke manier word jij geraakt, zittend op dat bankje, turend naar buiten, met de muziek van Sohnarr als metgezel? Deel je ervaring op https://www.sohnarr.com/sjel-blog.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel Van Roosbroeck teamleider begraafplaatsen
Danny Theuwis concertprogrammator 30CC
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel Van Roosbroeck teamleider begraafplaatsen
Danny Theuwis concertprogrammator 30CC
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven