De stad Leuven neemt met haar Klimaathuis een sterke start

Om Leuvenaars nog beter te ondersteunen bij het energetisch renoveren en verduurzamen van hun woning en tuin richtte de stad Leuven in april vorig jaar het Klimaathuis op. Daar zit alle informatie, dienstverlening en advies over energie en duurzaamheid op één plek. Nu, een jaar later, blijkt dat het initiatief zijn start niet gemist heeft. Niet alleen het aantal adviezen, ook het aantal begeleidingen, zit in stijgende lijn. De stedelijke dienstverlening rond energie versterken is belangrijk om de gebouwen in Leuven te verduurzamen, wat cruciaal is om als stad klimaatneutraal te worden.

"Meer dan de helft van de CO2-uitstoot in onze stad is afkomstig van gebouwen. Het grootste aandeel valt toe te schrijven aan verwarming, waarvoor we immers vaak nog fossiele brandstoffen gebruiken. Om als stad klimaatneutraal te worden, moeten gebouwen dus massaal energiezuiniger worden en voorzien worden van duurzame warmte. Er valt hier nog heel wat klimaatwinst te boeken en het is dan ook niet verwonderlijk een belangrijk onderdeel van het Leuvens Klimaatcontract. Dat is het Leuvens plan om versneld klimaatneutraal te worden dat de Europese Commissie recent goedkeurde", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. "Om Leuvenaars zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden bij het verduurzamen van hun woning riepen we vorig jaar het Klimaathuis in het leven. Leuvenaars kunnen er terecht voor gratis, correct en onpartijdig advies en begeleiding. Dat vormt voor veel Leuvenaars een meerwaarde, want als je bijvoorbeeld begint te zoeken op het internet geraak je bedolven onder de informatie en is het niet altijd duidelijk of de informatie correct en objectief is.”

Straffe cijfers
“Na het eerste werkingsjaar blijkt dat het Leuvense Klimaathuis tegemoetkomt aan een reële behoefte”, vervolgt Dessers. “Zonder grote informatiecampagnes vonden meteen heel wat Leuvenaars hun weg ernaartoe.”

In 2023 klopten 644 Leuvenaars aan bij de stad met energievragen in vergelijking met 432 in 2022, toen het advies en de begeleiding nog niet gebundeld was in één contactpunt. Ongeveer de helft van hen kwam langs voor energieadvies, de andere helft voor het aanvragen van een premie. Maar liefst 1.947 Leuvenaars zochten via digitale weg (digitaal loket, via e-mail of telefonisch) contact ten opzichte van 428 in 2022. Dat brengt het totaal aantal contacten op 2.591. In 2023 kende het Klimaathuis ook 64 MijnVerbouwleningen toe. ​

Ook het aantal begeleidingen zit in stijgende lijn. De stad nam hiervoor in de herfst een renovatiebegeleider in dienst en werkt hiervoor samen met Dialoog vzw, Comfortabel Wonen, ECoOB en Minder=Meer. Comfortabel Wonen voerde 106 renovatiebegeleidingen uit ten opzichte van 86 in 2022. Zo'n renovatiebegeleiding houdt de opmaak van een renovatieplan en een benovatieadvies in. Samen met ECoOB voerde de stad 358 technische energiescans voor zonnepanelen en warmte uit vorig jaar ten opzichte van 151 het jaar voordien. Minder=Meer begeleidde op haar beurt 18 noodkopers bij de renovatie van hun woning. Het aantal duurzaam bouwadviezen van Dialoog vzw nam af ten opzichte van 2022 door wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie en Dialoog.

Naast persoonlijk advies organiseerde de stad met het Klimaathuis in 2023 acht infoavonden over energie zoals zonnepanelen, dakisolatie, warmtepompen en raam- en muurisolatie, met in totaal 268 deelnemers.

Over het Klimaathuis
De stedelijke dienstverlening van het Klimaathuis ging van start op 1 april 2023, toen Leuven door Vlaanderen werd erkend als Energiehuis. Het Klimaathuis bouwt verder op de werking van het energieloket en de energiecoaches.

Het Klimaathuis is de plek waar je terecht kunt met alle vragen over energetische aanpassingen en renovaties en het verduurzamen van je woning en tuin, zoals energie besparen, renoveren, verwarmingssystemen en zonnepanelen, energiepremies en energieleveranciers vergelijken. 

Meer informatie en de link om een afspraak te maken vind je op https://leuven.be/contact/klimaathuis. Je kan het Klimaathuis telefonisch bereiken (016 27 23 93) of mailen ([email protected]). Het advies is gratis. Iedereen kan er terecht, op voorwaarde dat het om een woning gaat die gelegen is in Leuven.

Meer informatie: https://leuven.be/contact/klimaathuis

Klimaathuis
Tel. 016 27 23 93 | [email protected] | Stadskantoor Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]