De wandelzaal van het stadhuis in een nieuw kleedje

Woensdag 4 juli 2018 — Centraal op de Grote Markt staat hét icoon van Leuven: het stadhuis. Met een geschiedenis van meer dan 550 jaar oud, is het een plek die iedereen kan bekoren. Nu de gevel opgepoetst is, en de historische bevlagging terug werd aangebracht, is het tijd om ook de binnenkant van het monument opnieuw te laten floreren. De stad heeft daarom een traject opgestart voor de herbestemming van het stadhuis.

“Om dit traject op gang te trekken werd beslist om de wandelzaal van het stadhuis alvast in een nieuw kleedje te steken. Er werd een opdracht uitgeschreven om nieuwe lusters  en nieuw meubilair te ontwerpen”, zegt schepen van monumentenzorg Dirk Vansina.  Beide opdrachten werden toegewezen aan Bram Kerkhofs Design Studio. 

Bram Kerkhofs is geboren en getogen Leuvenaar. Hij volgde zowel een masteropleiding in het edelsmeden als een opleiding beeldhouwen in steen. Dit verklaart enerzijds zijn focus op schakels en scharnieren en anderzijds zijn passie voor materialen en technieken, kenmerkend voor zijn vormgeving, maar evenzeer voor zijn manier van werken en onderzoeken. Zijn werk getuigt van een grote passie voor wiskundige systemen en is erg architecturaal.

“Wij maken design voor het leven. De keuze die we vandaag maken, is een keuze voor de toekomst. Daarom werken we het liefst met duurzame materialen. Niet alleen om groene duurzaamheid, maar ook en vooral om de keuze voor kwaliteit die een leven lang mee gaat”, verduidelijkt Kerkhofs.

Nieuwe lusters en nieuw meubilair

Kerkhofs ontwierp twee monumentale lusters uit inox die hij als een driedimensionale puzzel samenstelde uit maar liefst 3.520 onderdelen. Hij inspireerde zich op de pinakels (kleine siertorentjes) en de nissen van het stadhuis waarin de beelden een plaats vinden. Echter, in de lusters ontbreken de beelden. Kerkhofs geeft zo ruimte voor invulling en verbeelding, goed wetende dat de beelden aan het stadhuis ook pas in een latere fase werden gerealiseerd.

Voor de meubels koos Bram voor  COIL, het ontwerp waarmee hij onlangs de Grand Award Objects Biënnale INTERIEUR won. COIL is een kastconcept dat bestaat uit verschillende modules die flexibel uitbreidbaar zijn. De specifieke uitsnijding aan de rand bij het bovenste en onderste element laat toe om er een elastisch touw door te weven. Dit resulteert in een semi-transparant gordijn. Hierdoor verschijnt de kastinhoud  als een betoverende film  wanneer je er langs loopt. Het gordijn kan ook eenvoudig  opzij worden geduwd.

“Naast deze prachtige realisaties hebben we ook besloten om de gevel van het stadhuis op te poetsen en de historische bevlagging terug aan te brengen”, aldus Vansina.  “Zo wordt het stadhuis deze zomer ook als gebouw nog eens extra in de verf gezet.”

Nieuwsgierig?

Het historische stadhuis kan elke dag om 15 uur bezocht worden onder begeleiding van een gids. Naast een bezoek aan de vernieuwde wandelzaal, kan je ook de salons, de grote en kleine gotische zaal, de trouwzaal en de raadszaal bezichtigen.Tickets (4 euro/persoon) kunnen gekocht worden aan de balie van Visit Leuven (Naamsestraat 3 - zijkant stadhuis).

Op 14 juli tussen 15 en 17 uur is de wandelzaal van het stadhuis uitzonderlijk gratis te bezoeken.

luster stadhuis_David Degelin
luster stadhuis_2_David Degelin
luster stadhuis_3_David Degelin
luster stadhuis_4_David Degelin
Stadhuis_bevlagging_David Degelin
Dirk Vansina

schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme

Stad Leuven

Steven Dusoleil

directeur communicatie en stadsmarketing