De zomer van 2020 - vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 wordt geen zomer als alle andere. Geen grote evenementen, geen festivals en minder op reis naar het buitenland.  In Leuven maken ze van deze nood een deugd.Voor het stadsbestuur is dit het uitgelezen moment om onze inwoners hun eigen stad te laten (her)ontdekken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “En we doen dat samen met heel veel Leuvense organisaties, artiesten en buurten.” Leuven heeft inderdaad alle troeven in de hand om ook voor de Leuvenaar zelf de ultieme zomerbestemming te zijn: ravotten in parken, feestje met de buurt, genieten van het groen, museumbezoek, concertje doen, iets lekker eten, samen kamperen, flaneren langs de winkelstraat …: check! Leuven leeft, ook in de Zomer van 2020.

Vanaf 1 juli kan je genieten van een rist kleinschalige activiteiten. Die vinden zowel plaats in het centrum, als in de deelgemeenten. Ooit al eens gaan kamperen in Leuven? Ieder weekend strijkt Kamping Kontakt neer op een andere toffe locatie. Het Blauwputplein wordt gekroond tot ‘Leuven Plage’, een speelplek voor kinderen en canvas van kleinschalige optredens. Het stadspark wordt twee maanden lang opnieuw ‘De Groten Hof’ met een gezellige pop-up bar. Zo’n pop-up bar vind je deze zomer trouwens in meer Leuvense parken. Buurten nemen hier steeds zelf het voortouw.

Vakantieboek
Natuurlijk kan je ook een heleboel activiteiten op je eigen ritme ondernemen. Inspiratie hiervoor vind je in het vakantieboek dat de stad klaarstoomt. Het boek staat boordevol tips voor historische of street art wandelingen, sportieve fietstochten, knotsgekke doe-activiteiten voor groot en klein en valt begin juli bij iedere Leuvenaar in de brievenbus.

Hart voor cultuur
Cultuurliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen met een goed gevuld cultureel programma. Schepen van cultuur Denise Vandevoort licht toe: “De Zomer van Sint Pieter serveert 9 weken lang heerlijke lunchconcerten. Ook de Leuven Bells zijn weer van de partij, met internationale beiaardconcerten op hoog niveau.” Verder op het programma staan de orgelconcerten van Leuven Orgelstad in de Predikherenkerk. Colora Festival verpopt zich tot een verrassend muzikaal alternatief, Afrika Filmfestival strijkt neer op de binnenkoer van Tweebronnen, M presenteert een unieke expo en opent de vernieuwde Schatkamer van Sint-Pieter … En ook vanuit het verenigingsleven worden er tal van activiteiten georganiseerd. De lijst is lang en groeit nog elke dag.

Crescendo
Hoe verder de zomer vordert, hoe meer er op het programma staat. Kers op de taart van de Leuvense zomer worden de Anderhalvemetersessies, van 13 tot met 31 augustus. 12 dagen, 12 buitenlocaties en meer dan 120 coronaproof activiteiten. Het programma wordt in elkaar gebokst door Leuvenement vzw in nauwe samenwerking met heel wat Leuvense partners en culturele instellingen. “We kiezen ervoor om veel kleine activiteiten te organiseren tegelijkertijd op verschillende plaatsen. Zo spreiden we het publiek en geven we iedereen de kans om iets mooi mee te pikken”, verduidelijkt schepen Vandevoort. Van de theatervoorstelling ‘Geel Hesje’ op locatie door Het nieuwstedelijk tot een culinair aanbod op het Helleputteplein, van het betere pop- en rockwerk door Het Depot in de binnentuin van M tot circus op de speelplaats van bibliotheek Tweebronnen, van kindervoorstellingen in Hal 5 tot klassieke ensembles in Abdij van Park, van hippe dansvoorstellingen in STUK tot het Vlaamse levenslied in het HDC. En altijd met een Leuvense insteek. Iedereen zal iets naar zijn gading kunnen terugvinden in dit aanbod.

Een coronaproof versie van Amateurama markeert in september de start van het nieuwe Leuvense cultuurseizoen. In een strakke kadans volgt daarop een drie weekends durend openingsfeest van cultuurcentrum 30CC dat ons leidt naar een warm cultureel najaar.

De buurten feesten mee
Traditioneel vinden de meeste buurtfeesten plaats in mei en juni. Dat kon nu niet. Daarom biedt de stad alle buurten de gelegenheid om dit jaar toch nog een feest te organiseren. “Buurten kunnen alsnog een aanvraag indienen en de stad stelt extra materiaal ter beschikking. Het aanbod ‘Buurtcultuur’ waarbij buurten met financiële tussenkomst van de stad een Leuvense artiest kunnen boeken, wordt fors uitgebreid”, aldus schepen Vandevoort. Alle informatie over hoe je zo’n buurtfeest aanpakt, vind je op leuven.be.

Coronaproof
Leuven bruist alweer zoals we dat gewend zijn. Uiteraard is de stad niet blind voor de realiteit. Alle activiteiten worden georganiseerd met het grootste respect voor de coronamaatregelen. Voor de meeste activiteiten moet je op voorhand inschrijven. Zo zal bijvoorbeeld ook het aantal tickets voor de Anderhalvemetersessies sterk beperkt worden. Tickets koop je vanaf de tweede week van juli, online op uitinleuven.be of in het Visitkantoor in het Leuvense stadhuis op de Grote Markt.

Alle info op www.uitinleuven.be

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven