Deel je idee over heraanleg Martelarenplein

Het Martelarenplein is één van de drukste pleinen in Leuven en voor velen ‘de hoofdtoegang’ tot de stad. Het Martelarenplein bestaat al sinds 1837 en heeft verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. In 2001 kreeg het plein zijn huidige vorm. De voorbije jaren hebben slijtage en werken, zoals de stationsrestauratie en de bouw van de ondergrondse fietsenparking, het plein beschadigd. Na verschillende kleine herstellingen kiest de stad nu voor een grondige heraanleg. Het is meteen ook een mooie kans om voor meer groen te zorgen op het plein. Inwoners, handelaars en de vele gebruikers krijgen inspraak in het nieuwe ontwerp.

“Het Martelarenplein krijgt een grondige opwaardering en als schepen van openbare werken wil ik vooral een toegankelijk plein voor voetgangers, met degelijke materialen”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “Bovendien wil ik maximaal inzetten op ontharding en vergroening in combinatie met speelelementen en ontmoetingsplekken.” Het station van Leuven ontvangt dagelijks heel wat shoppers en toeristen. “Het plein is beschermd erfgoed en omringd met waardevolle gevels. We willen de bezoeker ontvangen op een plein met uitstraling en hem als het ware naar het stadscentrum toe leiden”, voegt schepen Vansina nog toe.

Samen stad maken
Maar de stad hoort ook graag van de Leuvenaar en gebruikers zelf hoe die de nieuwe look van het plein en de omgeving van de busperrons ziet. De heraanleg is een ideale gelegenheid om ‘samen de stad te maken’. Er worden enkele randvoorwaarden meegegeven. Bij het ontwerp moet er immers ook rekening gehouden worden met adviezen van de stadsdiensten en andere betrokkenen zoals De Lijn, de horecazaken, NMBS, de taxi’s .... Ook met hen plant de stad overleg in.

“Zo is het plein een belangrijk verkeersknooppunt en moeten we rekening houden met het busverkeer en kunnen er geen zebrapaden aangebracht worden. Er zijn zeker mogelijkheden om groenelementen toe te voegen maar grote bomen of diepe waterpartijen zijn niet mogelijk omdat bijna de volledige oppervlakte van het Martelarenplein gebouwd is op de ondergrondse parking”, vult schepen Vansina aan.

Praktisch
Wie graag zijn of haar idee bezorgt aan de stad, kan dat nog tot en met 28 juni via de website: https://www.leuven.be/jouw-idee-voor-het-martelarenplein. Je kan er per thema een voorstel doen: erfgoed, groen, evenementen, mobiliteit, ontmoeting en toerisme. Daarna worden alle ideeën samen met de input van alle betrokken partners verwerkt in een voorontwerp.

Het ontbreekt de Leuvenaar niet aan ideeën. Ze dienden al heel wat suggesties in. Zo werd er voorgesteld om gezellige mozaïekzitjes te integreren en pergola’s met klimplanten. Ook een ondergrondse, aangename voetgangerstunnel van de Bondgenotenlaan naar de parking ziet de Leuvenaar wel zitten.

Op het platform van ‘Leuven Maak Het Mee’ kan je alle voorstellen per thema bekijken en eventueel meegeven of je het zelf ook een goed idee vindt of niet.

 

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Karolien Meuwissen wijkmanager
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Karolien Meuwissen wijkmanager
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven