Definitieve bescherming Kasteel en Park de Bunswyck, voormalige afspanning De Mol en kilometerpaal K29

In december 2020 werden enkele waardevolle historische locaties aan de Tiensesteenweg voorlopig beschermd: het kasteel de Bunswyck, de voormalige afspanning De Mol en kilometerpaal K29 als monument, het kasteelpark als cultuurhistorisch landschap. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele gaf hiermee gevolg aan een vraag van stad Leuven. “Vanaf dit najaar zijn al deze locaties definitief beschermd”, zegt een tevreden schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies.

In 2014 al diende de stad Leuven al een eerste aanvraag in voor de bescherming van deze locaties. Na de voorlopige bescherming in december 2020 volgde in het voorjaar van 2021 een openbaar onderzoek waarbij iedereen opmerkingen of bezwaren kon indienen. Eind september 2021 besliste de minister van onroerend erfgoed over de definitieve bescherming en heeft het beschermde onroerend erfgoed in Kessel-Lo er vandaag weer een mooie aanwinst bij.

Van groot kasteelpark tot kleine kilometerpaal
Het neoclassicistisch Kasteel en Park van Bunswyck en de afspanning ‘In den Mol’ met de kilometerpaal ter hoogte van de voorgevel waren bijna twee eeuwen lang met elkaar verbonden via de omheiningsmuur. Het kasteel is vandaag een congrescentrum met feestzalen, in de afspanning is restaurant Zita gelokaliseerd. Het park bestaat uit een 'Klein park’ in landschappelijke stijl en een in het interbellum aangelegd ‘Groot park’ met boomgaard, dienstgebouw en tuinpaviljoen, dat uitkijkt over de Abdij van Park. De bescherming van de kilometerpaal is belangrijk omdat het een restant vormt van de tussen 1710 en 1717 aangelegde steenweg van Leuven naar Tienen.

Tien beschermde landschappen
Het park is beschermd omwille van zijn ligging op de heuvelflank, de planmatige parkaanleg met wisselwerking tussen pittoreske bijgebouwtjes en aanplantingen en zichtassen. Met het park telt Leuven tien beschermde (cultuurhistorische) landschappen. Door deze bescherming als landschap blijft ook de kenmerkende structuur van de Predikherenberg – een typisch Leuvense getuigenheuvel – bewaard. Het kasteel De Bunswyck, de voormalige afspanning De Mol en de kilometerpaal worden dan weer beschermd als monument omwille van hun historische en architecturale erfgoedwaarden. Al deze elementen samen geven uiting aan een ontegensprekelijke historische en ruimtelijke samenhang.

“De versterking van deze structurerende elementen in het Leuvense landschap is een doel van de Leuvense bestuursnota voor 2019-2025. Dat geldt zowel voor de bewaring van het groene en historische karakter van deze getuigenheuvels, als voor de versterking van het archeologisch en bouwkundig erfgoed op deze heuvels. De bescherming van het park en de gebouwen sluit dan ook naadloos aan bij de reeds beschermde plekken op de getuigenheuvels, zoals de site van de Keizersberg en de Kesselberg. Door hierop in te zetten, kan het meest waardevolle bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed bewaard blijven voor toekomstige generaties. Het ontwikkelen van instrumenten voor behoud, gepast beheer en maximale integratie van onroerend erfgoed is dan ook één van de speerpunten van ons onroerenderfgoedbeleid”, besluit schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]