Dekenstraat krijgt verkeersveilige, groene make-over

Op maandag 8 mei start de heraanleg van de Dekenstraat. Er komt gescheiden riolering die regen- en afvalwater apart afvoert. De stad vernieuwt de voetpaden en de rijbaan. Er komen groenvakken en het pleintje aan de Schepenenstraat krijgt een nieuwe inrichting met bomen en zitgelegenheid. De werken, die in verschillende fases verlopen, zullen duren tot en met juni 2024.

In de Dekenstraat plaatst de stad vanaf volgende week een nieuwe, gescheiden riolering die regenwater en afvalwater apart afvoert. Nadien krijgt de straat een grondige update, met nieuwe voetpaden en een nieuwe rijbaan.

“We maken de Dekenstraat toegankelijker, verkeersveiliger en aangenamer om in te wonen en te vertoeven. Zo is bijkomend groen een belangrijk accent”, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit. “In de straat komen er plantvakken met bomen en wat nu nog een rond punt is, ter hoogte van de Schepenenstraat, vormen we om tot een plein met zitgelegenheid, planten en bomen. Het nieuwe pleintje wordt een aangename ontmoetingsplek, een rustpunt in de straat.”

Verkeersveilige straat
Bij de heraanleg van de straat investeert de stad in nieuwe voetpaden. ”Brede, comfortabele voetpaden waren een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp van de vernieuwde straat. De voetpaden worden overal minstens 1,5 meter breed en waar het kan zelfs breder”, aldus schepen Vansina.

De gemarkeerde parkeerplaatsen op straat worden dan weer vervangen door gescheiden parkeervakken. “Verkeersveiligheid was een terechte bezorgdheid tijdens de overlegmomenten met de buurt. De geschrankte inplanting van de parkeervakken, de smallere rijbaan en de nieuwe bomen moedigen alle verkeer aan om trager te rijden.”

De werken in de Dekenstraat zijn opgedeeld in verschillende fases om de woonstraten bereikbaar te houden voor de bewoners. Tijdens de eerste fase wordt er gewerkt tussen de Brabançonnestraat en het pleintje, en de Brabançonnestraat en de Geldenaaksevest. Tijdens de werken volgen auto’s en fietsers een omleiding. Na de heraanleg van de Dekenstraat is de Brabançonnestraat aan de beurt. Om de verkeersdoorstroom te blijven garanderen worden beide straten apart heraangelegd.

Informatie
De stad houdt bewoners op de hoogte van het verloop van de werken via bewonersbrieven en de webpagina www.leuven.be/wegenwerken. Als alle werken volgens plan verlopen, zijn ze klaar tegen eind juni 2024. ​ 

Dekenstraat onderbroken
Start werken: vanaf maandag 8 mei 2023 Einde werken: tot en met juni 2024
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be