Dertiende Straathistories over Ernest Solvaystraat
Dit jaar viert de Ernest Solvaystraat haar honderdste verjaardag. De geschiedenis van deze eeuweling lees je in de dertiende Straathistories. Enkele geëngageerde bewoners sprokkelden boeiende verhalen over vroeger en nu. Straathistories Ernest Solvaystraat is voor 7 euro te koop in het Stadsarchief, bij Visit Leuven of online via de website van de Erfgoedcel.
Honderd jaar geleden, in 1923 kreeg de Ernest Solvaystraat officieel haar naam. De vroegere Veldstraat en Kiekenstraat werden toen samengevoegd en vernoemd naar industrieel Ernest Solvay. De straat, gelegen tussen de Karel Schurmansstraat, Werkhuizenstraat en de Martelarenlaan, is met 250 meter en 70 woningen eerder klein, maar kent een rijke geschiedenis.
De geschiedenis van de Ernest Solvaystraat is sterk verbonden met de Centrale Werkplaatsen, want heel wat bewoners werkten daar destijds. Dankzij de herbestemming van de site en de rol van HAL 5 als ontmoetingsplaats blijft de plek ook vandaag nog belangrijk voor de buurtbewoners. Maar ook WO II had een grote impact, vanwege de enorme schade tijdens de luchtbombardementen.
“De Ernest Sovaystraat kende een woelige geschiedenis. De trekkers van deze Straathistories konden hieruit putten voor de vele sterke verhalen en getuigenissen die we graag delen met andere Leuvenaars”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “De Ernest Solvaystraat leeft dankzij haar actieve bewoners en buurtcomité. En het is ook een straat die liefhebbers van muurschilderingen zal bekoren. De straat is dan ook opgenomen in één van de streetartwandelingen van de stad.”
Getuigenissen en wist-je-datjes
Jan Nomes is één van de bewoners die meewerkte aan deze Straathistories. Je leest zijn verhaal op www.erfgoedcelleuven.be/jan-straathistories. Sinds 2021 duikt hij in de documenten en foto’s in het Stadsarchief van Leuven. Zo zet hij zijn eigen passie als historicus in voor Straathistories.
Zoals steeds vormen de verhalen van de mensen zelf één van de sterkste en belangrijkste onderdelen van Straathistories. Er werden heel wat mensen geïnterviewd, waaronder ook een koppel met Spaanse en Indonesisch-Duitse achtergrond. De straat is steeds diverser geworden: jong, oud, met of zonder kinderen, studenten, … Verschillende bewoners komen aan het woord. Je ontdekt het huidige buurtleven, de (vroegere) pleisterplaatsen en als uitsmijter krijg je enkele bijzondere weetjes mee. Lees het vooral zelf in deze dertiende editie van Straathistories Leuvense buurten in woord en beeld.
Straathistories Ernest Solvaystraat: praktisch
De publicatie is voor 7 euro te koop in het Stadsarchief, Rijschoolstraat 4, bij Visit Leuven, Naamsestraat 3 of online via de website van de Erfgoedcel: www.erfgoedcelleuven.be/straathistories-solvaystraat
Voor een luisterversie van deze Straathistories Ernest Solvaystraat kan je terecht op de Soundcloud van Stad Leuven. Een DAISY-cd-rom kan je binnenkort ontlenen in de Bib Leuven. Alle info op www.erfgoedcelleuven.be/luisterversies-straathistories.
Nieuwe versies in de maak
Ook bewoners van de Voorzorgstraat, de Pleinstraat en Ten Wijngaard zijn al volop aan de slag voor hun versie van Straathistories. Leuvenaars die dit voorbeeld willen volgen, kunnen contact opnemen met de Erfgoedcel van de stad Leuven via erfgoedcel@leuven.be.