Delen:

Dieren niet langer te koop op Leuvense jaarmarkt

Door de coronacrisis ging de jaarmarkt en bijhorende veemarkt in de Heilige Geeststraat vorig jaar niet door. Ook dit jaar, en de komende jaren, zal de veemarkt niet terugkeren naar de Leuvense jaarmarkt. Ze wordt vervangen door een kinderjaarmarkt en een tentoonstelling van oldtimer tractoren. Op het Sint-Jacobsplein kan je wel blijven genieten van de veeprijskamp, de Belgische trekpaarden en de shetlandpony's. Deze activiteiten zullen voldoen aan strenge voorwaarden rond dierenwelzijn.

In 2020 kon de Leuvense jaarmarkt niet doorgaan door de toen geldende coronamaatregelen. Dat gaf het stadsbestuur tijd om het concept van de veemarkt onder de loep te nemen en bij de tijd te brengen. 

Geen impulsaankoop
Thomas Van Oppens, schepen van dierenwelzijn: "De veemarkt waarbij dieren te koop werden aangeboden in de straten van Leuven, keert niet meer terug. Het aantal standhouders liep al jaren terug. Op den duur werden er geen dieren meer verhandeld tussen de professionals onderling, alleen nog maar aan toevallige passanten die vertederd raakten door een schaap of ezel. En dat leidde soms tot incidenten, zoals mensen die in beschonken toestand een dier kochten waarvoor ze helemaal geen plaats hadden. Of mensen die een individueel dier kochten, terwijl het bijna allemaal kuddedieren zijn. Dan stond dat dier achteraf te verpieteren in een te kleine tuin of zonder stal, terwijl de nieuwe baasjes geen idee hadden van de noden van zo'n dier. Op vlak van dierenwelzijn was de veemarkt dus verre van optimaal."

Leuk en educatief alternatief
"We zorgen voor een leuk en educatief alternatief", vertelt David Dessers, schepen van landbouw: "Er is een kinderjaarmarkt, met aansluitend een expositie van een dertigtal oldtimer tractoren. Omwille van de werken in de Heilige Geeststraat zal deze animatie/expo plaatsvinden in de Arthur Degreefstraat en de Heilige Geeststraat tot aan het kruispunt met de Bankstraat. We willen het agrarische karakter van de Jaarmarkt bewaren. Die is al decennialang een treffen voor vele landbouwers uit de brede regio rondom Leuven. Dat willen we behouden. Tegen een volgende editie willen we nagaan hoe we de link tussen die Jaarmarkt en de Leuvense voedselstrategie kunnen versterken."

"Om het erfgoed levendig te houden, moeten tradities mee evolueren met de tijd", vult schepen Thomas Van Oppens aan. "Vandaar de keuze voor de agrarische kinderjaarmarkt en een expo met oldtimer tractoren. Sinds de vorige editie hebben we ook de regels aangescherpt voor dieren op evenementen zodat dierenvrienden met een gerust hart de dierenactiviteiten op het Sint-Jacobsplein tijdens de jaarmarkt kunnen bezoeken. Zo moeten de dieren voldoende voeder, water en schaduw krijgen. Verder mogen ze niet te kort bij de geluidsboxen opgesteld worden. Tot slot moeten de bezoekers op afstand gehouden worden. Sommige dieren houden er niet van om aangeraakt te worden. Daar krijgen ze namelijk stress van."  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]