Digitale aanmeldperiode voor Leuvense basisscholen gestart

De aanmeldperiode voor de Leuvense basisscholen is van start gegaan. Ouders kunnen hun kind digitaal aanmelden voor een kleuter- of lagere school in Leuven, Bierbeek, Oud-Heverlee of Herent. Eerst was het aan de kinderen die al een broer of zus in de school hebben. 744 kinderen schreven zich zo in. Nu is het aan de kinderen die de eerste stappen in een school in de Leuvense regio zetten of die van school wensen te veranderen. Ouders kunnen hun kind nog tot en met 30 maart 17 uur aanmelden via het gezamenlijk digitaal aanmeldsysteem ‘Meld je aan’: meldjeaan.leuven.be.

“Elk jaar verloopt het digitaal aanmelden een beetje vlotter, we hebben hier al sinds 2015 ervaring mee. Dankzij digitaal aanmelden moeten ouders niet meer kamperen aan de schoolpoort om hun kind in te schrijven en heeft elk kind een gelijke kans op een plaats in de voorkeurschool. De ervaring leert dat meer dan 91% van de instappers onmiddellijk na de aanmeldperiode weet dat ze terecht kunnen in hun geprefereerde school. Nieuw door corona is wel dat ouders dit schooljaar online kennis kunnen maken met de school. Verschillende basisscholen doen enorm hun best om hun school via hun website in beeld te brengen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Online kijkdagen
Samen met het LOP (Lokaal Overlegplatform) Leuven en de scholen uit de deelnemende gemeenten werkte de stad een alternatief uit voor de fysieke kijkdagen. Ouders konden op 24 februari via online kijkdagen al een eerste keer kennismaken met de verschillende scholen. Elke school organiseert die op haar manier.  Zo kunnen ouders ondanks de coronamaatregelen toch nog de sfeer opsnuiven en een idee krijgen van hoe het er op school aan toegaat. Dat moet hen helpen om bij het digitaal aanmelden enkele scholen van voorkeur op te geven. Meer dan 400 ouders schreven al in voor de online infodagen. Wie dat nog niet deed, kan zich nog inschrijven voor de digitale kijkdag op 18 maart via de website van meldjeaan.leuven.be.

Eerst aanmelden, daarna inschrijven
Nog tot 30 maart 17 uur hebben ouders de tijd om hun lijst van voorkeurscholen in Leuven, Bierbeek, Herent en Oud-Heverlee 'Meld je aan' op te geven. Het moment waarop ze zich binnen die periode aanmelden, heeft geen invloed op de verdeling van de plaatsen. Na de aanmeldperiode verdeelt een computersysteem onder toezicht van een deurwaarder, de kinderen over de verschillende plaatsen van de opgegeven scholen. De verdeling gebeurt op basis van voorkeur enerzijds, en de afstand tussen woon- of werkadres en de school anderzijds. Om een goede sociale mix in de school te garanderen, zorgt het systeem ook voor een combinatie van zogenaamde indicatorleerlingen en niet-indicatorleerlingen. Op 27 april weten de ouders in welke school ze hun kind vanaf 3 mei kunnen inschrijven.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Filip Huysmans afdelingshoofd onderwijs
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Filip Huysmans afdelingshoofd onderwijs
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven