Digitale Leuvense gemeenteraad nu ook in beeld te volgen

De komende maanden plant Leuven geen fysieke zittingen van de gemeenteraad. De raad kiest ervoor om in tijden van stijgende coronabesmettingen in het land de veiligheid van haar leden voorop te zetten en verder digitaal te vergaderen. Nieuw is dat vanaf de gemeenteraad op maandag 28 september geïnteresseerden de zittingen zullen kunnen volgen via een visuele livestream die de reeds bestaande audio livestream aanvult.

Omwille van het coronavirus is het niet verantwoord om 47 mensen in één ruimte samen te brengen, Daarom besliste de Leuvense gemeenteraad al in maart 2020 om haar vergaderingen volledig digitaal te laten verlopen.

Positief onthaald
“Zowel vergaderen als stemmen gebeurt via een digitaal platform. Alle fracties onthaalden deze manier van werken positief. Daarom kiezen we ervoor om deze werkwijze nog minstens enkele maanden verder te zetten naar aanleiding van de stijgende besmettingsgraad in het land”, aldus gemeenteraadsvoorzitter Dorien Meulenijzer.

Beeld toegevoegd
Om transparant te zijn naar de inwoners, worden de digitale zittingen sinds maart uitgezonden via een audiostreaming. Daar komt nu beeld bij. “Dat zal voor de inwoners een enorme meerwaarde zijn. In de raad bespreken we veel complexe dossiers. Door ook beeld aan te bieden en diegene die aan het woord is te tonen, maken we het volgen van de debatten makkelijker en aantrekkelijker voor onze inwoners. Iets waar ik als voorzitter enorm belang aan hecht”, zegt voorzitter Meulenijzer.

Verdere digitalisering
Ook de commissievergaderingen zendt de stad vanaf oktober live uit via een audio en visuele streaming. “De digitale gemeenteraad en de visuele livestream passen perfect binnen de ambities van de stad op het vlak van digitalisering. We willen de werking van de stadsorganisatie Leuven verder digitaliseren. De transparantie ten opzichte van de Leuvenaars staat hierbij centraal. Corona heeft dit alles nog in een stroomversnelling gebracht”, aldus schepen van ICT Thomas Van Oppens.

Praktisch
Geïnteresseerden vinden op www.leuven.be/gemeenteraad een link ‘gemeenteraad live volgen’. Door daarop te klikken kunnen ze mee live kijken en luisteren naar de werkzaamheden van de gemeenteraad. Ook de link naar de commissievergaderingen vanaf oktober, zal je makkelijk terug vinden via www.leuven.be/gemeenteraad.

Contacteer ons
Dorien Meulenijzer voorzitter gemeenteraad, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Leen Peeters adjunct-algemeen directeur, stad en OCMW Leuven
Dorien Meulenijzer voorzitter gemeenteraad, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Leen Peeters adjunct-algemeen directeur, stad en OCMW Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven