Dit jaar al 580 zonne-installaties in Leuven

In Leuven werden sinds januari al 580 zonne-installaties geplaatst. Hiermee behaalde de stad in de zomer al haar doel om in 2020 een bijkomend vermogen van drie megawattpiek aan zonne-energie te realiseren.

In april lanceerde de stad Leuven de campagne ‘Zonnige groetjes uit Leuven’, met als doel zoveel mogelijk Leuvenaars te overtuigen om zonnepanelen te installeren. Daarin stelde de stad als doel om dit jaar voor een bijkomend vermogen van drie megawattpiek te zorgen. Dat doel werd in de zomer al behaald, grotendeels dankzij particuliere installaties, maar ook enkele grote publieke installaties doen hun bijdrage.

“Wat we vorig jaar realiseerden op één jaar, doen we nu op amper zes maanden. Vorig jaar kwamen er 500 installaties bij, dit jaar waren dat er in juli al meer dan 400, en nu zitten we al aan 580. Het feit dat we dit aantal nu al bereikt hebben, toont aan dat we echt wel in die stroomverstelling voor hernieuwbare energie zitten”, reageert schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers enthousiast.

473 quickscans
Met de campagne ‘Zonnige groetjes uit Leuven’ bood de stad een informatieve quickscan aan de Leuvenaar aan. Aan de hand van enkele gegevens bezorgden de energiecoaches van de stad inwoners een advies op maat. Met deze info kunnen Leuvenaars rechtstreeks naar een installateur stappen om een offerte op te vragen.

“Omdat er sinds april zoveel quickscans werden aangevraagd, verwachten we dat er de komende maanden nog veel meer installaties geplaatst zullen worden. Er gaat immers heel wat tijd over het opvragen van offertes, het nemen van een beslissing en de plaatsing van de installatie”, aldus Dessers

Grote en kleine installaties
Van de 580 installaties die de voorbije maanden geïnstalleerd werden, is het merendeel gelegd bij particulieren, maar ook grote installaties op publieke gebouwen dragen bij aan dit mooie resultaat. Zo legden de lokale energiecoöperaties ECoOB en Ecopower de voorbije maanden zonnepanelen op de daken van het kinderdagverblijf de Girafant, het gebouw van de facilitaire diensten van Zorg Leuven en op het politiehuis op de Philipssite. Ook bibliotheek Tweebronnen en Museum M zijn nog twee gebouwen van de stad die momenteel voorzien worden van grote zonne-installaties. ECoOB zorgde daarnaast nog voor een mooie bijdrage door een installatie van meer dan 1.000 zonnepanelen op het dak van woonzorgcentrum De Wingerd.

Voorlopig kan je geen quickscan meer aanvragen omdat zo'n rapport advies geeft over zonnepanelen plaatsen in 2020. Vanaf 2021 gelden er andere voorwaarden, zoals een eenmalige premie. De stad blijft alle Leuvenaars ondersteunen die vragen hebben over zonnepanelen. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij het energieloket van de stad (energiecoach@leuven.be of 016 27 23 93).

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Energieloket energiecoach@leuven.be
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Energieloket energiecoach@leuven.be
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven