Dit was ReuzeLeuven

Het was van 2017 geleden, maar zaterdag 21 mei 2022 trokken de Leuvense reuzen eindelijk weer door de stad, samen met twintig andere reuzen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.  Ook circusartiesten, fanfares en muziekgroepen liepen mee in de ReuzeLeuvenstoet. Het feest was reuze!

Via de Bondgenotenlaan trokken de reuzen naar de Grote Markt voor de doop van reus Da Tong en reuzin Hedwig van Polen. De gedoopte reuzen kregen een reuzepeter en -meter en mogen volgens de traditie vanaf nu officieel hun stad verlaten. Nog op de Grote Markt schonk het Leuvense Scouts en Gidsen Museum een reuze-scoutsdas aan reus Baden Powell (uit Ath). Nadien trok de stoet verder naar de Bruul, waar de reuzen verwelkomd werden op het Wereldfeest. Daar mocht de stad de oorkonde en het embleem van reuzevriendelijke stad in ontvangst nemen en namen de reuzen het tegen elkaar op in een danswedstrijd. De derde plaats was voor de Franse reus Jean Le Bûcheron van les amis de Fromulus (Frankrijk) en de Leuvense reuzin Hedwig van Polen kreeg zilver. Maar de hoofdprijs ging naar reuzin Christine Glorieux van Dottignies.

“Het deed enorm deugd. Het was fijn om na twee jaar uitstel zo’n mooie stoet met veel schoon volk, mooie reuzen en een enthousiast en talrijk publiek te hebben“, aldus organisator van ReuzeLeuven, Thomas Cardyn.

“De stoet maakt onze Leuvense reuzencultuur levendig en tastbaar voor publiek”, zegt schepen van cultuur, Denise Vandevoort. “Onze Leuvense reuzen worden steeds diverser, net zoals onze stad waar iedereen welkom is. ReuzeLeuven was daarom ook een mooi feest van verbondenheid tussen reuzen, dragers, gemeenschappen en een groot en divers publiek van jong en oud. Een reuze-volksfeest.”

De volgende ReuzeLeuvenstoet zal plaatsvinden in 2025.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]