Drie kunstinstallaties in het Leuvense stadshart

Leuven zet volop in op een coronaveilig alternatief voor het traditionele winteraanbod, van wandelingen tot digitale concerten. De stad voegt daar nu drie kunstinstallaties in het stadshart aan toe. 

“De drie kunstinstallaties liggen op wandelafstand van elkaar: in het stadspark, op het Ladeuzeplein en op het Martelarenplein”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Fijn om eens langs te wandelen als je een frisse neus haalt. Elk kunstwerk staat op zich, het zijn initiatieven van respectievelijk  kunstencentrum STUK, Studio Brussel en Leuvenaar Luc Van Oost. We zijn niet op zoek gegaan naar een verbindend thema, het werk is bedoeld om de Leuvenaar en een toevallige bezoeker even verwonderd te laten stilstaan.” 

‘Level’ van Bouke Groen (Nl)
Kunstencentrum STUK presenteert ‘Level’. Deze geluidsinstallatie is een serene ode aan de vreugde van het samen zingen, iets dat we in deze moeilijke periode jammer genoeg moeten missen. Bij je wandeling door het Leuvense stadspark kom je vijf glazen kolommen tegen. In elke kolom weerklinkt een zangstem. Soms zacht en nauwelijks hoorbaar, dan weer luid en vol energie. Terwijl je rondwandelt tussen de kolommen hoor je de verschillende stemmen samen als één bedwelmende harmonische wolk. Deze muzikale samenzang klinkt het ene moment mooi en consonant, en het andere moment scherp en dissonant. 
15 december tot 3 januari, telkens van 10 tot 20 uur, in het stadspark 

Beats of Leuven
StuBru brengt niet alleen het hartverwarmende ‘Beats of Love’ - hier wordt dat 'Beats of Leuven' - naar de stad, ze doen de Leuvenaar ook een tijdelijke lichtinstallatie cadeau, in plaats van de gebruikelijke ‘vlam’ van de Warmste Week. “Beschouw het gerust als een soort van kerstverlichting XXL”, zeggen ze zelf. “Painting with Light, het collectief achter de installatie, maakt dansende geluidsgolven zichtbaar. Telkens wanneer er een plaat wordt aangevraagd, licht het werk energievol en warm op.” 
18 tot en met 25 december, op het Ladeuzeplein  

The Wall
Portretfotograaf Dirk Leunis en filmmaker Willem Jones presenteren samen ‘The Wall’, een installatie met portretten vol emotie en beelden van een verlaten stad: “2020 is geen jaar als een ander, het virus overheerst onze handel en wandel. We voelen angst, hoop, verzet en verdriet. We kennen verlies, maar laten elkaar niet los. We houden vol.” Dit relaas van een bijzondere periode met een bijzonder hoopvolle boodschap is een idee van Luc van Oost en wordt getoond op een groot videoscherm op het Martelarenplein. 
18 tot en met 25 december, telkens van 16 tot 22 uur, op het Martelarenplein 

De drie kunstwerken staan in het stadshart – vergeet je mondmasker niet en hou afstand van elkaar. 

Op zoek naar meer cultuur- en vrijetijdsactiviteiten? Op www.uitinleuven.be verzamelt stad Leuven alle aanbod onder de noemer ‘UiT in de Winter’. Je kan daar terecht voor een volledig overzicht met data en prijzen. 

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven