Drie Leuvense projecten rond zorgzame buurten krijgen samen 161.000 euro

Leuven bouwt al jaren aan het goed samenleven in de buurt met vele buurtcentra, lokale dienstencentra, wijkgezondheidscentra, lokale netwerken van zorgverleners en projecten als Kom op voor je wijk. Nu krijgen drie Leuvense ‘zorgzame buurten’ van de Vlaamse overheid 161.000 euro om verder aan de slag te gaan.

In zorgzame buurten staan participatie van de buurt, inclusie en levenskwaliteit van de buurtbewoners centraal. Leuven experimenteert al sinds 2017 met dergelijke buurtnetwerken en -projecten waar formele en informele zorg verbonden zijn en er een sterke samenwerking is tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen.

“We zien steeds meer de kracht van zorg dragen voor elkaar ‘in de buurt’. Je eigen buurt is een plek waar mensen toegankelijk en nabij hulp en steun kunnen krijgen en geven. Niet enkel via een professioneel aanbod maar ook informeel, door buren, mantelzorgers of andere vrijwilligers”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, uit. “Door al het zorg- en hulpverleningsaanbod dat in Leuven al bestaat nog meer te verbinden, te waarderen en te versterken, heeft het concept van zorgzame buurten een stevige basis. Vanuit die basis willen we de zorgzame buurten verenigen tot één grote, zorgzame stad”, aldus schepen Bieke Verlinden. Een kernteam met leden van de stad, Eerstelijnszone Leuven en Zorgzaam Leuven wil dit via overlegmomenten, het ondersteunen van buurtoverleg en het aanbieden van interessante vormingen realiseren.

161.000 euro projectsubsidies
Ook de Vlaamse overheid gelooft in zorgzame buurten. Daarom lanceerde Vlaams minister van welzijn Wouter Beke vorig jaar het idee van zorgzame buurten als toekomstmodel. Dit ging gepaard met een projectoproep. Leuven diende drie projecten in, elk met een eigen focus en thema. Alle projecten werden goedgekeurd en krijgen dus de komende twee jaar projectsubsidies van de Vlaamse overheid.

“In de Kop van Kessel-Lo steekt men de handen uit de mouwen met het thema ‘gezonde levensstijl’. In Heverlee-centrum gaat men werken rond buurtcohesie en gemeenschappelijke ontmoetingsplekken. Bij het derde project zullen actie-onderzoekers van Hogeschool UCLL in de buurten Sint-Maartensdal, Ridderbuurt en Vaartkom aan de slag gaan met het verbinden en versterken van formele en informele netwerken”, legt Bart Tirez voorzitter van Eerstelijnszone Leuven uit. In deze drie  projecten is ook telkens een actief buurtteam van Zorgzaam Leuven betrokken. “In een netwerk van huisartsen, apothekers, psychologen… zetten zij samen met andere actoren in op het ontwikkelen van buurtgerichte zorg”, vult Marie Van de Putte, coördinator van Zorgzaam Leuven aan.

“Deze drie projecten zullen een enorme bijdrage leveren aan het voeden en versterken van de zorgzame buurten in Leuven. Zo maken we van Leuven één van de meest zorgzame steden”, besluit schepen Verlinden.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be