Drie straten op Hertogensite vernoemd naar vrouwelijke zorgverleners

Stad Leuven besliste enkele jaren geleden om zeven straten en pleinen op de toekomstige Hertogensite aan de Brusselsestraat te vernoemen naar vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de zorg. Drie van deze straten werden ondertussen aangelegd en vernoemd naar vrouwelijke zorgverleners. Zuster Jules-Marie Heymans, stichter van de verpleegsterschool, Claire Vellut, leprologe actief in India, en Kerstine Liedekens, de eerste vroedvrouw in dienst van de stad, kregen er een straat. Naarmate de werken vorderen krijgen nog vier andere vrouwelijke zorgverleners er een straat of een plein.

“We vinden het belangrijk dat vrouwelijke rolmodellen aanwezig zijn in het publieke domein. Straatnamen zijn daar een belangrijk en zichtbaar voorbeeld van. Enkele jaren geleden bleek dat slechts 3% van de Leuvense straten die naar een persoon zijn vernoemd, verwijzen naar een vrouw. Het onevenwicht is dus groot en dat moet anders. Enkele Leuvenaars bezorgden ons enkele jaren geleden op Internationale Vrouwendag een inspiratielijst met vrouwennamen. Sindsdien huldigen we de Marie Thumas-Durieuxbrug over de Vaart en het Jeanne Dormaelsplein in Wijgmaal in", vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. "Al in 2020 beslisten we om zeven straten op de vernieuwde Hertogensite te vernoemen naar een vrouw. Nu de werken op de Hertogensite vorderen, hangen we de eerste straatnaambordjes op, namelijk die van de Zuster Jules-Marie Heymansstraat, de Claire Vellutstraat en de Kerstine Liedekensstraat. De inhaalbeweging is ingezet!"

Zuster Jules-Marie Heymans (1897-1986) was arts en stichtster van de verpleegsterschool, Claire Vellut (1926-2013) was als leprologe actief in India en Kerstine Liedekens (15e eeuw) was de eerste vroedvrouw in dienst van de stad.

Naarmate de werken vorderen op de site volgen nog het Isala Van Diestplein vernoemd naar Isala Van Diest, de eerste vrouwelijke Belgische arts (1842-1916), de Juliette Van der Schuerenstraat vernoemd naar Juliette Van der Schueren, directrice van het Departement Verpleegkunde U.Z. Leuven (1920-1996), het Sint-Elisabethplein vernoemd naar verpleegkundige Elisabeth Van Thüringen (1207-1231) en de Augusta Chiwystraat naar Augusta Chiwy, een vrijwillige verpleegster in WOII (1921-2015).

Bakermat van de zorg
De Hertogensite, de voormalige ziekenhuissite aan de Brusselsestraat, is de bakermat van de geschiedenis van de zorg in Leuven. In de middeleeuwen ontstonden hier de eerste gasthuizen en ook de anatomische theaters op de site getuigen over het samenkomen van zorg en onderwijs in de stad. Dit boeiende verhaal over de historiek van de zorg wil de stad blijvend vertellen, ook na de herontwikkeling van site. De straatnamen die verwijzen naar de sterke vrouwen uit de zorg, zullen bijdragen aan dit verhaal.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be