Delen:

Duurzame buitenverlichting voor historisch stadhuis Leuven

Leuven is een stad die rijk is aan monumenten en historische gebouwen. De stad werkte een plan uit om deze pareltjes op een duurzame manier te verlichten. De Grote Markt en de Oude Markt kregen vorig jaar nieuwe ledverlichting die de eigenheid van beide pleinen en belangrijke monumenten in de verf zet. Nu is het de beurt aan het gotische stadhuis.

Dirk Vansina, schepen van openbare werken: “Met de nieuwe buitenverlichting van het stadhuis realiseren we een tweede fase in het globale lichtplan om de historische gebouwen uit te rusten met nieuwe duurzame monumentverlichting. In een vorige fase kregen de Sint-Pieterskerk, de Kortestraat, de Grote Markt en de Oude Markt al nieuwe accentverlichting en nu is het stadhuis aan de beurt.”

“Leuven heeft één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Bij een lichtplan van zo’n iconisch gebouw als het stadhuis, gaan we dan ook niet over één nacht ijs. Door te kiezen voor de juiste armaturen en de juiste hoeveelheid licht wordt de Oude Markt met haar monumenten een sfeervolle omgeving. Het wordt een sobere maar stijlvolle verlichting die het bijna 600 jaar oude gebouw opwaardeert en de prachtige architectuur ervan benadrukt. Het historisch centrum, het hart van de stad, krijgt hiermee de uitstraling die ze verdient”, aldus schepen Dirk Vansina.

Dankzij de uitlichting van de ramen en het uitlichten van de torens wordt de juiste sfeer gecreëerd. Een globale buitenverlichting van het monument gebeurt vanop de Sint-Pieterskerk en vanop het huidige gebouw van de politie.

Alle verlichting bestaat uit duurzame leds. De stad maakt niet enkel voor monumentverlichting een energiebewuste keuze maar alle openbare verlichting wordt gaandeweg omgeschakeld in het kader van de doelstellingen rond Leuven klimaatneutraal 2030. De uitlichting van de ramen van het stadhuis wordt tussen 22 en 6 uur gedimd. De verlichting in het bovenste deel van de torens blijft dan wel volledig branden. Deze torens zijn zeer kenmerkend voor de Leuvense skyline en blijven zo de ganse nacht zichtbaar.

“Rond de zomer zullen de werken klaar zijn”, aldus nog Dirk Vansina. “Daarna is het de beurt aan de volgende fase: na de accentverlichting wordt ook de functionele verlichting van de Oude Markt vernieuwd. Dat staat gepland dit najaar.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]