Dzippie, Trivial Muffins en Jerry Olbrechts winnen de Leuvense Toneelprijzen 2022-2023

Afgelopen zaterdag werden de Leuvense Toneelprijzen uitgereikt in een bomvolle Schouwburg. De Leuvense amateurtoneelgezelschappen waren massaal afgezakt naar de Leuvense bonbonnière om te kijken wie de Kleine Prinsprijs, de Euripidesprijs en het Fiere Margrietjuweel dit jaar in ontvangst mochten nemen. Grootste verrassing van de avond waren allicht de vijf extra ‘speciale vermeldingen’.

“De Toneelprijzen zijn een goed verankerde traditie in onze stad”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. “We hebben een ijzersterk amateurtoneellandschap in Leuven, met meer dan 31 actieve toneelverenigingen. Ze spelen allen op bijzonder hoog niveau, een prestatie die jaarlijks onderstreept wordt met de uitreiking van deze trofeeën.”

Het Fiere Margrietjuweel wordt al sinds 1956 uitgereikt voor de beste acteerprestatie van het afgelopen toneelseizoen. Sinds 2002 buigt een zeskoppige jury zich ook over de beste toneelproductie en sinds 2008 is er met de Kleine Prinsprijs ook erkenning voor de puike voorstellingen van de jongerengezelschappen. De jury bestaat uit Elly Conings, Leen De Vreese, Marie Goossens, Jos Oleo, Marc Smet en Roger Van Gompel. "Het is dankzij hun belangeloze inzet dat de Toneelprijzen bestaan. Ze engageren zich jaar na jaar door elke voorstelling bij te wonen, grondig te analyseren en te bespreken en uiteindelijk ook een winnaar naar voor te schuiven”, zegt schepen Cornillie.

En de winnaars zijn …
Vier jongerenproducties maakten kans op de gegeerde Kleine Prinsprijs: De rattenvanger van Kindertheater Stekelbaars, Twee gezichten van ToViKiTo, Animal Inc. van Jongerenatelier Thespikon en Yvonne, prinses van Bourgondië van JeugdToneelTroep Dzippie. Het waren die laatsten die de oorkonde en een mooie cheque in ontvangst mochten nemen: “Een fascinerende en intrigerende voorstelling, een ‘juweeltje’ van een productie”, aldus de jury.

Voor de Euripidesprijs kwamen drie producties in aanmerking: Mozart van Trivial Muffins Theatre Association, Antigone van Toneelvrienden de Lo en The Nation van Koninklijke Toneelgroep De Reynaertghesellen. Mozart bekoorde de jury het meest: “In deze voorstelling vallen alle puzzelstukjes samen tot een wondermooie kaleidoscoop.”

Acteur Frank De Beule in De Voornaam van Koninklijke Toneelkring De Dijlezonen, Johan Wouters in Poz Paradise van Spot On, Bart Rasschaert in Mozart van Trivial Muffins Theatre Association, Kris Vervloet in Central Park West van Toneel Heverlee en Jerry Olbrechts in The Nation van Koninklijke Toneelgroep De Reynaertghesellen waren de vijf genomineerden voor het Fiere Margrietjuweel. Het “briljante acteerwerk” van Jerry Olbrechts als Wouter Wolff leverde niet alleen “kippenvelmomenten” op, maar dus ook de trofee.

Speciale vermeldingen
“Helemaal nieuw dit jaar, zijn de speciale vermeldingen”, aldus jurylid Marc Smet. “Decor, muziek, kostumering … kunnen een stuk kraken of maken. Een voorstelling ‘staat’ er alleen maar door de inzet van velen. Vanaf dit jaar willen we daarom ook wie tijdens de voorstelling achter de schermen blijft, met deze gloednieuwe ‘speciale vermeldingen’ even voor het voetlicht plaatsen.”

Alle speciale vermeldingen ontvingen een oorkonde voor hun prestatie. Het gaat over de salontafel – en dus het decorteam – bij De Voornaam van De Dijlezonen, de prachtige acts van Julie Helsen in Poz Paradise van Spot on, de knuffelhonden van Mieke Van Attenhoven in De hondenwei van De Reynaertghesellen en de kostumering zowel bij Animal Inc. van Thespikon als Twee gezichten van ToViKiTo.

De feestelijke avond werd andermaal aan elkaar gepraat door gastheer Lennaert Maes van Lenny & De Wespen. Samen met zijn compagnon de route Andries Boone zorgde hij voor de vrolijke noot tussen de uitreikingen.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]