Een prentenboek voor meer dan 220 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen

Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom ging in april in Vlaanderen en Nederland opnieuw de grote boekhandelsactie 'Geef Een Prentenboek Cadeau' van start. Meer dan 1.000 boekhandels en hun filialen in Vlaanderen en Nederland boden dit jaar een speciale editie van het populaire kinderboek ‘Woeste Willem’ aan,  voor 2,5 euro. Met deze actie wilden de organisatoren het boek bereikbaar maken voor de kinderen die minder snel in aanraking komen met boeken. De Leuvense boekhandel ‘De Kleine Johannes’ ging voor het vierde jaar op rij een stapje verder, met opnieuw een sterk resultaat: meer dan 220 Leuvense kinderen krijgen het prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met organisaties aangesloten bij Huis van het Kind Leuven.

Een inspirerend voorbeeld over de grenzen heen
Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Wij gingen ervan uit dat voor een kwetsbaar gezin zelfs 2,5 euro een drempel zou zijn om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom stelden we al vanaf de eerste editie van deze actie voor dat iedereen die het boek voor zichzelf kocht in De Kleine Johannes, ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. Ook dit keer deden we een beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven. Zij duidden elf partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven. Door die samenwerking werd de actie ondanks de coronaperikelen weer een gigantisch succes en kunnen we meer dan 220 exemplaren van ‘Woeste Willem’ verdelen over heel wat Leuvense sociale organisaties: gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking en kinderopvang), Koala (gezinswerking Casablanca), kinderwerkingen Kettekeet, Ketteland, Kettel-Lo en Kettebende (stad Leuven) en Domo vzw (gezinswerking aan huis).

Voor Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is de hartverwarmende boekenactie een mooi voorbeeld van hoe ook commerciële organisaties in Leuven een steentje kunnen bijdragen aan gelijke kansen voor alle kinderen in onze stad. “Lezen en voorlezen is niet voor elk gezin vanzelfsprekend. Maar wist je dat kinderen die al vroeg kennismaken met boeken taalvaardiger zijn,  sneller kunnen lezen en beter kunnen rekenen? Met deze actie willen we alle kinderen in onze stad laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken. Voorlezen en lezen zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zeker van kinderen die in armoede of kansarmoede opgroeien. Het prikkelt je fantasie, stimuleert je taal- én rekenvaardigheid, het geeft je nieuwe taal om jezelf uit te drukken en ontwikkelt je empathie doordat je je inleeft in allerlei personages. Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kind sterker, geeft kinderen meer zelfvertrouwen en heel wat mooie herinneringen. Ik kan de succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind dan ook alleen maar toejuichen.”

Ondanks de moeilijke omstandigheden dit jaar, door het coronavirus, schonken de klanten van De Kleine Johannes meer dan 220 exemplaren van ‘Woeste Willem’. De boeken werden woensdag 14 oktober, in de loop van de voormiddag geleverd bij de deelnemende sociale organisaties, die meteen massaal fijne voorleesmomenten met het boek organiseerden in hun werkingen.

 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding en coördinator Huis van het Kind Leuven
Luc Vander Velpen Boekhandel De Kleine Johannes
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding en coördinator Huis van het Kind Leuven
Luc Vander Velpen Boekhandel De Kleine Johannes
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven