Een zomer vol plezier in Leuven, ook voor kinderen en jongeren met een beperking

De zomervakantie wenkt. En dat wordt vast weer een onvergetelijke periode want de stad Leuven stelde samen met vele partners een heel uitgebreid vrijetijdsprogramma voor kinderen en jongeren samen, ook voor kinderen en jongeren met een beperking. Denk aan fijne Tofsport- en jeugdkampen, speelpleinen, theatervoorstellingen, speurtochten, picknicks, zomerdorpen en nog zoveel meer. Een overzicht!

Bewegen en ravotten
De stad organiseert samen met tientallen Leuvense sportclubs en -verenigingen maar liefst 92 Tofsportkampen in de zomervakantie. Zoals ieder jaar is het aanbod weer heel divers. Van korf- tot volleybal van atletiek tot zelfverdediging.  De kampleiders staan al te popelen om de kinderen een heerlijke sportweek te bezorgen. In totaal zijn er nog een 600-tal beschikbare plaatsen verdeeld over 55 verschillende kampen. Inschrijven kan telkens tot een week voor de start van een kamp. Kijk hiervoor op leuven.be/tofsportkampen.

De skatekampen verwelkomen opnieuw kinderen en moedigen hen aan om hun wieltjes uit de kast te halen en onder professionele begeleiding het skatepark op de Philipssite te verkennen. Meer info op leuven.be/skatekampen.

Volop fun en speelplezier  
Voor wie op zoek is naar creatieve spelen en samen ravotten zijn er deze zomervakantie opnieuw ReTTeKePReT-kampen met fijne workshops, ontdekkingstochten, spelletjes en knutselactiviteiten en de speelpleinen in Heverlee, Wilsele en Kessel-Lo. Alle activiteiten vinden plaats onder begeleiding van gemotiveerde animatoren die elke dag hun best doen de kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Inschrijven is verplicht en kan telkens tot vrijdag voor de start van de nieuwe speelpleinweek. Neem zeker een kijkje op leuven.be/rettekepret en leuven.be/speelpleinen.

Heb je plots bouwkriebels, wil je relaxen, klauteren of aan slag gaan met slam poetry en graffiti? In de zomerdorpen kan het allemaal. Je komt en gaat wanneer je wil, zonder inschrijven. Meer info over welke workshops waar en wanneer plaatsvinden vind je op leuven.be/zomerdorpen.

Op culturele ontdekking
Altijd al eens willen ruiken aan een kunstwerk? Dan ben je in M Leuven op de juiste plek deze zomer. Er staan honderden kunstwerken om van kop tot teen te bekijken én te besnuffelen op het familieparcours ‘Ontdek M met Vlieg!’. Kinderen kunnen gratis op speurtocht, volwassenen betalen een toegangsticket. Inschrijven hoeft niet.

In de zomervakantie kan je (bijna) elk weekend spelen in de museumtuin van M Leuven. Je vindt er een blotevoetenpad, een klimmuur, reuzengroot speelgoed, kinderboeken en een speelhoekje voor de allerkleinsten. Op zaterdag is er van 14 tot 17 uur telkens een creatieve activiteit. Deelnemen is gratis, en je sluit aan wanneer je wil.

Ook in de Bib Leuven kan je terecht voor zomers vertier. Ga op gezinstocht met het Zomerblaadje of speur mee naar de schatkist van Vlieg. Alle info vind je op leuven.bibliotheek.be

Aanbod voor kinderen en jongeren met een beperking
Elk kind heeft recht op een leuke en zinvolle invulling van z’n vrije tijd voor en na school, in het weekend en tijdens de vakanties. Daarom zorgt de stad – in samenwerking met heel wat partners – voor een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met een beperking. Het Huis van het Kind bundelde het vrijetijdsaanbod voor kinderen met een beperking in en rond Leuven. Je vindt het op huisvanhetkindleuven.be/vrije-tijd-voor-kinderen-met-een-beperking.

Leuven telt zeventien clubs met een erkende G-sportwerking. G-sporters kunnen er – individueel of in een team – gaan voetballen, zwemmen, tennissen … Heel wat clubs werken bovendien inclusief: iedereen kan er samen sporten. De stad en de Leuvense sportclubs organiseren deze zomer enkele Tofsportkampen voor kinderen met een beperking. Surf naar www.leuven.be/g-tofsportkampen voor meer informatie.

Ook heel wat jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen staan open voor kinderen en jongeren met een beperking. Inclusiecoaches leren jeugdanimatoren omgaan met een diversiteit aan specifieke noden (zowel op taalvlak, als op fysieke en mentale beperkingen). In de Leuvense spelotheek kunnen kinderen met een beperking, ontwikkelingsstoornis of langdurige ziekte terecht om aangepast speelgoed te lenen. Je vindt er onder andere materiaal voor zintuiglijk spel en het stimuleren van de fijne en grove motoriek, fantasie- en rollenspelen, puzzels en gezelschapsspellen. Je kan het materiaal gratis voor vier weken lenen.  Voor meer info kan je terecht op leuven.bibliotheek.be/spelotheek.

In de hoofdbib en de filialen van de Bib Leuven vind je een collectie DAISY-boeken. Dat zijn luisterboeken op cd-rom voor kinderen met een beperking. Om een DAISY-boek te beluisteren, heb je een DAISY-speler nodig. Ook die kan je lenen in de bib. Meer info krijg je op leuven.bibliotheek.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be