Eerste editie Anderhalvemetersessies succesvol afgerond in Leuven

In Leuven werden zopas de Anderhalvemetersessies afgerond. De stad Leuven stelde samen met de Leuvense cultuur- en evenementensector een uitgekiend programma met coronaveilige activiteiten samen. Circus, theater en ontzettend veel muziek zorgden twaalf dagen lang voor een gezellige sfeer in de stad. De Anderhalvemetersessies vormen het sluitstuk van De Zomer van 2020 – Samen in Leuven. De stad maakt zich nu samen met de sector op voor een warm najaarsprogramma.

Leuven blijkt ook als evenementorganisator een van de beste leerlingen van de klas: al erg vroeg in de coronacrisis werd beslist om de grote zomerevenementen te vervangen door een coronaveilig alternatief. Een hele zomer lang konden Leuvenaars en bezoekers terecht op kleinschalige activiteiten in de stad. De concertreeks Zomer van Sint-Pieter, Leuven Plage aan het Blauwputplein, verschillende pop-upbars … vulden samen met het leuke Vakantieboek de eerste weken van een warme zomer. Vanaf 13 augustus trok Leuven alle registers open, met meer dan 130 concerten en voorstellingen op elf buitenlocaties in de stad.

Sfeer en veiligheid als logische combinatie
“We kregen veel bijval vanuit het publiek. Opvallend veel mensen lieten hun blijk van waardering horen. Het is een hart onder de riem voor de organisatoren en artiesten die er werkelijk alles aan deden om sfeer en veiligheid als vanzelfsprekend te combineren”, vertelt schepen van evenementen en cultuur Denise Vandevoort.

De maatregelen waren nochtans niet gering: beperkte capaciteit, anderhalve meter afstand, verplichte registratie en vooral: de mondmaskerplicht voor de gehele duur van de activiteit. De meeste artiesten maakten er dan ook grapjes over. Opperkreuner Walter Grootaers had duidelijk veel zin in zijn ‘korte zomertoer’. “Goeienavond Sportpaleis”, grapte hij.

Opbrengst naar de artiesten
“De Anderhalvemetersessies zijn er niet alleen voor het publiek, maar heel erg duidelijk ook als financiële ondersteuning voor de sector. De stad heeft maar liefst  500.000 euro veil voor de organisatie van de Anderhalvemetersessies. De opbrengst van de concerten in het Heiligdrievuldigheidscollege en M Leuven gaat bovendien integraal naar de artiesten. In totaal werden er meer dan 17.000 tickets verkocht. De stad maakt er een punt van om artiest en crew van werk te voorzien. Alleen op die manier kan de toekomst van kunst en cultuur, zo nodig voor de verbondenheid in de stad, gegarandeerd worden”, zegt Vandevoort.

Fris maar gezellig
Tijdens het laatste weekend van de Anderhalvemetersessies liet het weer het wat afweten, maar dat maakte het er niet minder gezellig op. Blackwave, Compact Disk Dummies en TheColorGrey lieten het publiek dansen van op de banken. Hippe vogels haalden hun hart op bij DIRK in M Leuven en Willy Organ in STUK. Filmfanaten konden in de mooie KADOC-tuin genieten van de laatste Zomerfilms. Theaterliefhebbers kwamen aan hun trekken in Tweebronnen en uiteraard ook bij ‘Geel Hesje’ van Het nieuwstedelijk. Die locatievoorstelling is ondertussen wegens groot succes met twee weken verlengd – tickets verkrijgbaar via www.30CC.be.

Warm najaarsprogramma
“Leuven bewijst hiermee dat het mogelijk is: cultuur en evenementen veilig laten plaatsvinden. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, van publiek over organisatie tot artiest, is er werkelijk geen enkele reden waarom we niet samen kunnen komen om te genieten van kunst en cultuur”, laat Vandevoort optekenen. “De stad gaat dus zeker voort op de ingeslagen weg en wel meteen met ‘Amateurama 2.0’, waarbij cultuurcentrum 30CC de Leuvense amateurverenigingen in de spotlights plaatst op het Tweebronnen-podium. 30CC serveert daarna maar liefst drie openingsweekends, verspreid over de stad en de deelgemeenten, alvorens het gevarieerd indoorprogramma te starten.”

#leuvenkiestvoorcultuur
Alle cultuurhuizen zwaaien stilaan terug de deuren open. Het Depot kopte ook al op Facebook: “Wij zijn terug.” Kunstencentrum STUK heeft een mooi programma klaarstaan, Cinema ZED programmeert volop, in M Leuven is het coronaveilig genieten, de stadsgezelschappen fABULEUS, Compagnie Tartaren en Het nieuwstedelijk staan te popelen om hun creaties te tonen, de Bib Leuven draait op volle toeren … “En we brengen nu ook al alles in stelling voor een coronaveilige Wintertijd. Het belooft een goed gevuld najaar te worden, en dat is nodig zowel voor het publiek als voor de artiest en zijn entourage”, besluit Vandevoort.

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters Leuvenenement, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Piet Forger directeur cultuur
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters Leuvenenement, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Piet Forger directeur cultuur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven