Eerste Leuvense leerwinkel opent
Leuven opent een nieuwe winkel, geen gewone winkel waar je dingen koopt en betaalt, wel eentje waar je als volwassene terecht kan voor gratis studieadvies. Voorlopig richt de winkel zich op volwassen anderstalige nieuwkomers met vragen rond opleidingen en diploma’s. De leerwinkel is open elke dinsdag namiddag in De Nomade (Heuvelhofpark) en elke woensdag voormiddag in het International House, aan de Tiensevest.
“Wie als volwassene ooit overwogen heeft een opleiding te volgen of opnieuw te studeren, weet hoe complex het is om die stap te zetten. Er zijn zoveel opleiders en een veelvoud aan opleidingsthema’s en opleidingsvormen, om nog maar te zwijgen over de toelatingsvoorwaarden. In theorie is er veel mogelijk. Alleen zien we de kansen niet altijd, want het onderwijsaanbod is groot en complex; en ieders situatie is anders. Daarom starten we in Leuven met een leerwinkel waar je gewoon binnenstapt zonder afspraak en advies op maat krijgt”, zegt Lalynn Wadera, als schepen van diversiteit, onderwijs en economie.
Leerwinkel
“We merkten vanuit de onderwijsinstellingen dat het voor 18-plussers niet evident is om hun weg te vinden in het complexe aanbod. Bovendien is de groep erg divers en zijn hun vragen dat dus ook”, zegt Lore Baeyens, adviseur van het Leuvens netwerk Samen Onderwijs Maken (SOM).
De partners in het SOM-netwerk verkenden daarom of een leerwinkel een antwoord kon bieden en hoe die er zou moeten uitzien. Ze zochten samen uit wat er nodig is om 18-plussers, van hoog- tot laagopgeleid, ongeacht hun achtergrond, alle kansen te geven om levenslang te blijven leren.
“Het netwerk kwam tot de conclusie dat er nood is aan een plaats waar volwassen Leuvenaars gewoon kunnen binnenstappen voor een persoonlijk informatief gesprek en studieadvies. Het was ook duidelijk dat de locatie voor die winkel best los staat van de opleidingsinstellingen. Zo krijgen bezoekers een zicht op alle mogelijke opleidingen en de randvoorwaarden, en zijn ze zeker dat ze op een warme manier doorverwezen worden naar de juiste aanbieder van een opleiding”, besluit Lore Baeyens.
Maatwerk
In de leerwinkel krijgt iedereen die langskomt maatwerk. Een begeleider bekijkt met elke bezoeker apart welke leerweg die kan volgen, want er zijn geen standaardantwoorden. Elke situatie is uniek. De ene bezoeker kan al een stevig diploma en veel professionele ervaring hebben, een andere kan door omstandigheden nog nooit onderwijs gevolgd hebben. De begeleider van de leerwinkel helpt de bezoeker om een zicht te krijgen op interesses, diploma’s, positieve of negatieve leerervaringen en ambities. Even belangrijk is om samen te bekijken of de opleiding betaalbaar is, of studeren haalbaar is... Op basis daarvan stelt de leerwinkel dan een aantal mogelijke leerpaden binnen onderwijs voor.
Klein beginnen
De stad besloot om te starten met een kleine groep om zo het concept van een Leuvense leerwinkel stapsgewijs concreter vorm te geven. “In een eerste fase is de leerwinkel er voor nieuwkomers die uit een ander land komen en dus geen ervaring hebben met ons onderwijssysteem. Zij moeten hun leven hier terug inrichten en hun loopbaan uitbouwen. Ze hebben daarbij veel vragen over opleidingen, kansen om een diploma te behalen, de waarde van hun al behaalde diploma, de nodige instapvoorwaarden, maar ook kosten van opleidingen of eventuele mogelijkheden om leren met werken te combineren. Als we ons nu focussen op die vragen, dan kunnen we zo doorgroeien naar een leerwinkel voor elke volwassene. Want het blijft onze ambitie om elke Leuvenaar bij te staan op zijn levenslang leerpad”, besluit schepen Wadera.