Eerste Maak het mee-festival een succes: “Veel enthousiaste Leuvenaars met goede ideeën ontmoet”

Het was gezellig druk vandaag op het inspraakfestival ‘Leuven, maak het mee’. Honderden Leuvenaars en bezoekers kwamen naar het Ladeuze- en Hooverplein afgezakt, om zich te laten inspireren over de stad van de toekomst. Ook de mogelijkheid om met de burgemeester en schepenen in gesprek te gaan over eigen ideeën, kreeg veel bijval.  

Het Ladeuze- en Hooverplein stonden een hele dag in het teken van ‘samen stad maken’. Iedereen was welkom om het Leuven van de toekomst te ontdekken, en om ideeën te geven die de stad kunnen verbeteren. Het nieuwe stadsbestuur hecht veel belang aan inspraak en participatie en wil bij de opmaak van de plannen voor de komende jaren inwoners, studenten, bezoekers, organisaties en experten betrekken.

Het gevarieerde festivalprogramma en het mooie weer brachten heel wat mensen op de been. “Ik heb vandaag veel enthousiaste Leuvenaars ontmoet, die trots zijn op hun stad en samen willen werken om Leuven nog beter maken”, reageert burgemeester Mohamed Ridouani tevreden. “Met de constructieve ideeën die ik heb gehoord kunnen we zeker aan de slag. We willen graag de kennis en ervaring die onze stad rijk is benutten, om samen tot gedragen oplossingen te komen, om mensen verantwoordelijkheid te laten opnemen en inwoners vertrouwen te geven. We willen elke Leuvenaar een stem geven. Zo werken we samen aan een positieve toekomst, met zoveel mogelijk geëngageerde en betrokken mensen”

 37 lezingen
Ook de lezingen in de horeca- en handelszaken rond het Ladeuze- en Hooverplein vielen in de smaak. Zo was er voor jonge ouders in café Commerce het verhaal van Leuvense blogster @funmomlife. In Museum M vertelde Yves Dejaeghere van de G1000 over hoe we burgers op een nieuwe manier bij het beleid kunnen betrekken. Bij Connections werd onder andere Telraam voorgesteld, een platform voor verkeerstellingen. In koffiezaak SO op het Hooverplein stelde Sara Verlinde van de VUB een slim systeem voor om online pakjes duurzamer en veiliger te bedelen in de binnenstad en in Boekarest kon je onder andere kennis maken met de MaakLeerPlek aan de Vaartkom.

Voor elk wat wils
Naast inhoudelijke programma’s, was er ook ruimte voor beleving en ontspanning. In de centrale tent op het Ladeuzeplein openden tientallen stedelijke organisaties en stadsdiensten hun deuren; van groenslinger tot bijenwagen, van mobipunten tot virtual reality-brillen, en van repaircafé tot vlamwagen van de brandweer. In de twee tipi’s was het verzamelen geblazen voor een 1 op 1 gesprek met de burgemeester en schepenen.

Het Hooverplein baadde in kleur dankzij de Indische gemeenschap die er een Holi-feest organiseerden. Honderden zakjes kleurenpoeder gingen de lucht in om het begin van de lente kleurrijk in te zetten.

Naast gratis bezoeken aan Museum M en de universiteitstoren, kon je genieten van gratis optredens in café Commerce. De dag werd verder muzikaal opgeluisterd door de beats van Leuvense dj’s Mensch Erger je Niet, Wontime en een heuse Silent Disco brachten het Ladeuzeplein aan het dansen.

Jouw kans om Leuven mee te maken
Iedereen kan nog tot 9 juni op het online platform www.leuvenmaakhetmee.be zijn of haar idee voor Leuven plaatsen. “En dat is al massaal gebeurd”, vertelt burgemeester Ridouani. “Tot nu toe staan er al meer dan 700 ideeën online. Dus heb je vandaag inspiratie opgedaan? Vergeet het zeker niet op de website te zetten.”

Wie niet goed overweg kan met internet kan terecht bij de medewerkers van de buurtcentra en de lokale dienstencentra. Elke Leuvenaar kreeg ook een postkaartje in de bus, waar je een idee kan opschrijven en het per post naar het stadsbestuur kan sturen.

Deze zomer bekijkt de stad welke ideeën in het meerjarenplan opgenomen worden en dus uitgevoerd worden. Iedereen die een idee indient, krijgt persoonlijk feedback op zijn of haar idee.

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Ann-Catherine Metz afdelingshoofd communicatie
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking
Karolien Meuwissen wijkmanager
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Ann-Catherine Metz afdelingshoofd communicatie
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking
Karolien Meuwissen wijkmanager
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven